Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Kosove vojensky nezasiahneme
Zdielať na
Zahraničie

V Kosove vojensky nezasiahneme

Zdroj: REUTERS

...tvrdí námestník srbského ministra obrany Dušan Spasojević.

Námestník srbského ministra obrany Dušan Spasojević dnes vo viedenskom sídle Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) prehlásil, že vláda jeho krajiny nemá v úmysle vojensky intervenovať v Kosove.

Táto bývalá srbská provincia vyhlásila v nedeľu jednostranne nezávislosť a bola už uznaná mnohými štátmi.

„Nedeľné vyhlásenie nezávislosti Kosova predstavuje politický a právny problém, zatiaľ ale v žiadnom prípade problém vojenský,“ povedal Spasojević. „Budeme ale zo všetkých síl proti ilegálnej deklarácii nezávislosti protestovať,“ dodal.

„Zo srbského hľadiska zostávajú medzinárodné jednotky NATO v Kosove (KFOR) jedinou legálnou a legitímnou silou v regióne,“ zdôraznil ďalej srbský politik. Srbsko však rešpektuje KFOR „v ich zóne“ naopak vo „svojej zóne“ nebude tolerovať žiadne násilie, povedal ďalej Spasojević.

Srbsko sa bude podľa neho chovať ako „zodpovedný partner“, jeho ozbrojené sily sú však pripravené splniť akýkoľvek rozkaz vrchného veliteľa a srbskej vlády.

Rakúska vláda dnes schválila na návrh ministerky zahraničia Ursuly Plassnikovej uznesenie, ktorým sa vyslovila pre uznanie nezávislosti Kosova.

Pretože podľa rakúskej ústavy musí toto uznesenie ešte potvrdiť prezident, ktorý je momentálne v zahraničí a vráti sa až v nedeľu, Rakúsko formálne uzná Kosovo až budúci týždeň.

Zdielať na

Najčítanejšie správy