Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Krajina na tento rok plánuje desať vesmírnych misií
Zdielať na
Zahraničie

Krajina na tento rok plánuje desať vesmírnych misií

Zdroj: Pro. Zak/ilustračné

"Čínska vesmírna technológia začína novú éru. Dizajn a výroba satelitov trvá kratšie, domáce satelity sú spoľahlivejšie a majú vyššiu životnosť," povedal Jang, vedúci čínskej akadémie vesmírnych technológií.

Čína vypustí tento rok do vesmíru rekordné množstvo misií, oznámili dnes štátne médiá.

Ako uviedol vedúci čínskej akadémie vesmírnych technológií Baochua Jang, plánujú uskutočniť tento rok viac ako desať misií. "Čínska vesmírna technológia začína novú éru. Dizajn a výroba satelitov trvá kratšie, domáce satelity sú spoľahlivejšie a majú vyššiu životnosť," povedal Jang.

Krajina v uplynulých dvoch rokoch vypustila v priemere osem rakiet. Tohtoročné misie zahŕňajú aj dve kozmické lode Shenzhou VII, dva environmentálne satelity a komunikačný satelit pre Venezuelu.

Informácie o plánovaných vesmírnych misiách prišli v čase zvyšujúceho sa napätia medzi Ruskom, Čínou a Spojenými štátmi americkými v oblasti militarizácie vesmíru. Čína a Rusko vyjadrili obavy z plánov USA na zostrelenie neovládateľného amerického špionážneho satelitu, ktorý sa blíži k Zemi. Ruské ministerstvo sa obáva, že americké plány na zostrelenie satelitu sú len zastieracími testami zbraní.

Zdielať na

Najčítanejšie správy