Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kuba prepustila štyroch politických väzňov
Zdielať na
Zahraničie

Kuba prepustila štyroch politických väzňov

Zdroj: sxc.hu

Fidel Castro ešte nekončí so svojou politickou kariérou, bude členom parlamentu, pripomína Vladimír Vladár z Nadácie Pontis. Hľadá sa Fidelov nástupca, do úvahy pripadajú štyri mená

Kuba v nedeľu prepustila štyroch politických väzňov, medzi prepustenými bol aj Pedro Pablo Alvárez Ramos, ktorého mala istý čas adoptovaného skupina europoslancov za Smer-SD Vladimír Maňka, Miloš Koterec a Monika Flašíková-Beňová. Finančne prispievali do zbierky na podporu jeho príbuzných na Kube.

Europoslanci zo Smeru-SD v súčasnosti podporujú väzneného odborárskeho aktivistu Nelsona Molineta Espino.

Prepustení Ramos sa podieľal na založení prvej nezávislej odborárskej skupiny na Kube pod názvom Generálna únia pracovníkov Kuby. V roku 1994 bol zvolený za prezidenta Únie práce Kuby.

O rok neskôr sa únia spojila s organizáciou Jednotnej rady kubánskych pracujúcich, ktorú viedol až do svojho zatknutia a odsúdenia. Ramos bol odsúdený na 25 rokov väzenia za aktivity na obranu kubánskych pracujúcich, proti porušovaniu a zneužívaniu ich práv štátnou administratívou a za kritiku pracovnej legislatívy na Kube.

Všetci štyria prepustení hneď po odchode z väzenia museli opustiť Kubu, odcestovali do Španielska. Prepustení Alejandro González Raga, Omar Pernet, José Gabriel Ramón Castillo a Pedro Pablo Álvarez Ramos boli vo väzení od roku 2003. Uväznili ich spolu s ďalšími 72 predstaviteľmi občianskej spoločnosti počas kubánskej Čiernej jari. Podľa Vladára prepustenie štyroch z 234 politických väzňov na Kube nie je dostatočné.

Nadácia Pontis vyjadrila znepokojenie nad zlým zdravotným stavom ďalšieho politického väzňa Antónia Díaza Sáncheza, adoptovaného slovenskými europoslancami za SDKÚ-DS. "Na protest proti nehumánnemu zaobchádzaniu vo väzení prestal brať lieky a jeho zdravotný stav sa zhoršil," uviedol Vladár.

Podľa Vladára traja väzni, ktorých mená neboli doposiaľ zverejnené a ktorých údajne kubánsky režim plánuje prepustiť, sú Alfredo Pulido a novinári Normando Hernández a Jorge Luis García Paneque, ktorý trpí dlhodobými zdravotnými problémami.

Kubánsky prezident Fidel Castro v pondelok v noci oznámil, že sa už nebude uchádzať o post prezidenta. Castro neodporučil žiadne meno svojho potenciálneho nástupcu. Podľa Vladára rozhodnutie Fidela Castra však neznamená, že končí svoju politickú kariéru.

Ako novozvolený člen parlamentu bude napĺňať svoj mandát, ktorý získal vo voľbách 20. januára tohto roku. Toto rozhodnutie podľa Vladára ukončilo mesiace trvajúcu dilemu o jeho ďalšej úlohe v politickom živote Kuby. Na nedeľu 24. februára je plánované prvé zasadnutie nového kubánskeho parlamentu po nedávnych voľbách.

Jednou z prvých úloh kubánskeho parlamentu je voľba nového prezidenta krajiny. Vladár povedal, že do úvahy prichádzajú štyria kandidáti. Sedemdesiatšesťročný brat Fidela Castra Raúl, ktorý je poverený výkonom funkcie prezidenta a je príslušníkom starej generácie revolucionárov z roku 1959. Zastáva aj funkciu ministra obrany a v posledných parlamentných voľbách získal najviac hlasov.

Ďalším kandidátom je Carlos Lage, 56-ročný súčasný kubánsky viceprezident. Nad jeho menom sa uvažuje z dôvodu možného dlhodobého nástupníctva, konštatoval Vladár.

Podľa neho Fidelovým nástupcom by sa mohol stať aj 43-ročný Felipe Peréz Roque, ktorý je síce členom mladšej generácie, ale pri výkone svojej funkcie ministra zahraničných vecí sa prejavil ako tvrdý zástanca súčasného režimu. Nástupcom sa môže stať aj 70-ročný Ricardo Alarcón, príslušník staršej generácie, ktorý pôsobí ako predseda končiaceho kubánskeho parlamentu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy