Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Castro odstúpil, nahradí ho asi Raúl
Zdielať na
Zahraničie

Castro odstúpil, nahradí ho asi Raúl

Fidel opustil úrad kubánskeho prezidenta. Dnes to uviedol kubánsky list Granma. "Nebudem sa uchádzať ani nepríjmem funkciu predsedu štátnej rady a vrchného veliteľa ozbrojených síl," napísal odstupujúci kubánsky prezident. <b>VIDEO: profil kubánskeho vodcu</b>

Fidel Castro dnes oznámil, že sa vzdáva úradu kubánskeho prezidenta. Podľa agentúr to uviedlo internetové vydanie oficiálneho kubánského denníka  Granma.

REUTERS

Takmer po pol storočí vo funkcii sa už nabudúce nebude uchádzať o úrad kubánskeho prezidenta. 

Osemdesiatjedenročný Fidel Castro oznámil, že sa už nebude uchádzať o úrad kubánského prezidenta. Uviedol to v liste, ktorý dnes zverejnilo internetové vydanie oficiálneho denníka kubánskej komunistickej strany Granma.

"Nebudem sa uchádzať, ani nepríjmem, opakujem, nebudem sa uchádzať ani nepríjmem funkciu predsedu štátnej rady a vrchného veliteľa ozbrojených síl," napísal kubánský prezident.

Ako dôvod odchodu uviedol svoj vážný zdravotný stav. Za nástupcu v najvyšších funkciách fakticky odporúča svojho bratra Raúla.

Fidel Castro kvôli vážnej chorobe už skoro 19 mesiacov prakticky žiadnu mocenskú funkciu nevykonáva. Uviedol, že právomoci, ktoré v júli  2006 dočasne previedol na svojho bratra Raúla Castra, "sa stávajú trvalými".

Svojím kolegom napísal, že im síce ešte nedáva zbohom, ale že rozhodnutie urobil s ohľadom na svoj kritický zdravotný stav. Za svoju prvoradú úlohu označil "psychologicky i politicky pripraviť ľud na čas svojej neprítomnosti po toľkých rokoch boja".

SITA/AP/Juventud Rebelde

V nedeľu sa poprvýkrat stretne novozvolený kubánsky parlament. Podľa agentúry Reuters je pravdepodobné, že parlament do najvyššej štátnej funkcie  potvrdí designovaného Fidelovho nástupcu Raúla.

Dnešné oznámenie Fidela Castra podľa Reuters zaťahuje oponu za politickou kariérou muža, ktorý bol stelesnením studenej vojny, prežil nepriateľstvo  Spojených štátov a ich desať prezidentov v Bielom dome, niekoľko pokusov tajnej služby CIA o atentát a nakoniec i krach sovietskeho komunizmu.

Minulý mesiac sa na Kube uskutočnili voľby, v ktorých najmenej 95 percent kubánskych voličov odovzdalo hlas jednotným kandidátom navrhnutých do parlamentu jednej z posledných komunistických krajín na svete.

Medzi 614 poslancov nemali šancu sa dostať stúpenci alebo členovia opozičných zoskupení, pretože jedinou legálnou silou na ostrove je komunistická strana.
Do zákonodárného zboru bol volený i Fidel Castro, ktorý na čele krajiny stojí od roku 1959.

Zdielať na

Najčítanejšie správy