Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Srbský parlament zrušil vyhlásenie nezávislosti Kosova
Zdielať na
Zahraničie

Srbský parlament zrušil vyhlásenie nezávislosti Kosova

Zdroj: REUTERS

Okrem toho začalo politiku izolovanosti voči štátom, ktoré už uznali a mienia uznať nezávislé Kosovo.

Srbský parlament včera večer jednomyseľne vyhlásil za neplatné nedeľňajšie jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova. Podľa poslancov je to porušenie zvrchovanosti a územnej celistvosti Srbska.

Už predtým ministerstvo vnútra oznámilo, že bolo podané trestné oznámenie na troch najvyšších predstaviteľov tejto juhosrbskej oblasti - prezidenta Fatmira Sejdiua, premiéra Hashima Thaçiho a predsedu parlamentu Jakupa Krasniqiho - za narušenie ústavného poriadku.

Srbsko dnes odvolalo ku konzultáciám svojich veľvyslancov z USA, Francúzska a Turecka, ktoré nezávislé Kosovo už uznali. Rovnako sa podľa premiéra Vojislava Koštunicu Belehrad zachová voči ďalším krajinám, ktoré Kosovo uznajú. Okrem USA, Francúzska a Turecka to dnes boli tiež Británia a Afganistan. Množstvo ďalších štátov tak mieni spraviť čoskoro.

Koštunica v prejave, ktorý živo vysielala štátna televízia, povedal, že hlavným cieľom srbskej politiky je teraz návrat Kosova Srbsku a zaistenie slobodného a bezpečného života Srbov v Kosove. Medzi asi dvoma miliónmi Albáncov tam žije asi 120.000 Srbov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy