Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Voliči veria viac v Boha než v bezpečnostné jednotky
Zdielať na
Zahraničie

Voliči veria viac v Boha než v bezpečnostné jednotky

Voľby v Pakistane sú poznačené strachom, ktorý sa začal šíriť po decembrovom atentáte na opozičnú líderku Benazír Bhuttovú. <b>VIDEO: Ráno v Pakistane, voľby</b>

Vchádzajúc do volebnej miestnosti pre ženy, schovaná pod burkou, verí Sayma Zahoor v božskú ochranu pred násilnosťami, ktoré poznačili pakistanské voľby.

 

Žena v domácnosti bola jednou z mála, ktoré počas dvoch hodín, keď otvorili miestnosti v severozápadnom meste Pešávar, neďaleko afganskej hranice, kde militanti z al-Kájdy a Talibanu rozbehli sériu krvavých samovražedných útokov, volili.

"Zo všetkých tých útokov som vystrašená, no som presvedčená, že Alah ochráni ako mňa, tak aj ostatných voličov," uviedla Zahoor pri vhadzovaní lístka do urny v priestoroch štátnej dievčenskej strednej školy. Hovoriac spod habitu pokrývajúceho celé jej telo, priznala, že podľa niektorých sa militanti zamerajú práve na ženské volebné miestnosti pre "odpor v našej spoločnosti pripustením žien k volebným urnám".

V islamskom Pakistane volia muži a ženy na odlišných miestach. Voľby sú pritom už od kampane poznačené strachom, ktorý sa začal šíriť po decembrovom atentáte na opozičnú líderku Benazír Bhuttovú, prvú ženu - premiérku v moslimskom svete.

Vláda vyhlásila, že na bezpečnosť volieb dohliada po sérii bombových útokov, vrátane jedného na prívržencov Bhuttovej, po ktorom zahynulo 47 ľudí, 81-tisíc jednotiek. Pred volebnými miestnosťami v Pešávari nebolo vidno žiadne rady, ani vojakov, iba desiatky strážiacich policajtov.

"Moja rodina sa na mňa veľmi hnevá, pretože som odišla z domu aj napriek ich odporúčaniam. Povedali mi, aby som pre bezpečnostnú situáciu radšej nešla voliť," uviedla staršia pani Alam Gul. "Účasť je zatiaľ veľmi nízka," priznal Taj Mohammed z volebnej komisie.

Šesťdesiatnička Gul Meena prezradila, že na voľby ju zobrala Národná strana Awami (ANP), ktorú podporuje. Samovražední útočníci pritom pred voľbami zaútočili na dva mítingy ANP. "Neviem kedy a kde bomboví útočníci zaútočia. Boh to vie lepšie," spresnila. Cez ulicu istý predavač ponúkajúci horúcu šálku zeleného čaju kričal: "Pozrite sa, voliči aj zákazníci zmizli!".

"Ženské voľby" v Pešávari sa skončili potom, keď sa starší rozhodli, že ženy by nemali voliť. Starosta dištriktu Pešávar, Ghulam Ali uviedol, že volenie prerušili v Maryamzai, Budaberi a aj niektorých iných oblastiach. "Dostali sa ku mne správy, že ženy - voličky sú proti našej kultúre. Je to ich tradícia. My nemôžeme urobiť nič," poznamenal. Rady boli dlhšie v meste Rawalpindi, kde pred volebnou miestnosťou čakali desiatky ľudí.

V južnom meste Karáčí boli síce mnohé miestnosti vyľudnené, no atmosféra v susednom slume Lyari, voličskej základni Bhuttovej Pakistanskej ľudovej strany (PPP), bola diametrálne odlišná. "Prežila som dlhý život a nebojím sa bombových útokov," uviedla 60-ročná Sakina Bibi, ktorá hneď po vhodení lístka do urny zakričala: "Nech žije Bhutto!"

Štyridsaťpäťročný robotník a otec štyroch detí Mohammad Nazir vyhlásil, že aj napriek obavám o bezpečnosť "by sme tieto útoky mali poraziť, pretože ich úlohou je, aby sme nevolili, naše právo na hlas by sme si však nemali nechať uprieť".

Zdielať na

Najčítanejšie správy