Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Neobyčajný úkaz. Obrovská pavučina zahalila pobrežie Grécka
Zdielať na

Neobyčajný úkaz. Obrovská pavučina zahalila pobrežie Grécka

Archívna reportáž

AITOLIKO / V západnom Grécku pavúky vytvorili nádhernú pavučinu, ktorou pokryli mnohé stromy a kríky na pobreží. K neobvyklému javu údajne prispel aj nárast populácie komárov.

Teplejšie poveternostné podmienky v západnom Grécku viedli k nádhernému javu v podobe 300 metrov dlhej pavučiny na pobreží mesta Aitoliko. Obrovskú zelenú plochu pokryla pavučina. 

​Odborníci tvrdia, že ide sezónny fenomén spôsobený pavúkmi Tetragnatha, ktorý môže stavať veľké hniezda kvôli páreniu. Zdá sa, že aj nárast populácie komárov prispel k zvýšenému počtu pavúkov.

Maria Chatzaki, profesorka molekulárnej biológie a genetiky na Demokritovej univerzite v Trácii, uvádza, že vysoké teploty, dostatočná vlhkosť a obživa vytvorili ideálne podmienky pre rozmnožovanie pavúčich druhov vo veľkých množstvách. "Je to ako keby pavúky využívali tieto podmienky a majú akýsi večierok. Pária sa , reprodukujú a vytvárajú celú novú generáciu," povedala pre newsit.gr profesorka. 

https://twitter.com/DrKLClemons/status/1043140612818644998

"Tieto pavúky nie sú nebezpečné pre ľudí a nespôsobia žiadne škody na flóre v tejto gréckej oblasti. Pavúci budú mať svoj večierok a čoskoro zomrú," dodala profesorka. 

Pozrite si aj zábery z miest, kde majú pavúky doslova svoje kráľovstvo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy