Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poľsko zachvátila vlna štrajkov
Zdielať na
Zahraničie

Poľsko zachvátila vlna štrajkov

Zdroj: TV JOJ

Susedné Poľsko sa zmieta vo vlnách štrajkov

Poľsko sa ocitlo v záplave štrajkov, po tom ako začali štrajkovať lekári a zdravotné sestry, učitelia a colníci, ktorí sa k nim pridali.

Protest chystajú ďalej poštári, policajti, železničiari a vodiči MHD. Hospodársky zázrak, ktorý pred voľbami sľuboval premiér Donald Tusk, neprichádza. Sociológovia varujú pred masovou vzburou spoločnosti.

Liberálna Občianska platforma vyhrala koncom októbra predčasné parlamentne voľby, pretože podľa politológa Marka Migdalského ľudia uverili predvolebným sľubom.

"Stále je však jasnejšie, že Tuskova vláda zázrak neurobí, nepripraví žiadnu liberálnu revolúciu, neuskutoční reformu verejných financií, len delikátne poupravuje súčasný stav a nebude sa púšťať do kontroverzných sporov.“ súdi Migdalski

Nikdy v minulosti takéto spoločenské skupiny nežiadali taký razantný rast platov. Protestujúci tvrdo trvajú na svojich požiadavkách. Vláda však nemá  pripravenú žiadnu koncepciu na vyriešenie problémov.

Hanbou Poľska skončil protest colníkov, ktorí neodbavovali nákladné autá pred hraničnými priechodmi na východe krajiny. Vodiči čakali v kolónach niekoľko dní, podmienky pritom boli vraj až drastické.

Dopravcovia hrozili, že zablokujú veľké mestá, ak vláda nezasiahne. Colníci sa nakoniec vrátili do práce, hoci žiadnu dohodu s vládou neuzavreli. Kedy, a či vôbec, budú protestovať, neuviedli.  

Manévrom, ako zakryť šíriacu sa vlnu nespokojnosti pracovníkov štátneho sektoru, je že sa média venujú iným témam. Tou najvďačnejšou je zrejme spor medzi vládou a prezidentom Lechom Kaczyńským. Objavujú sa taktiež stále podrobnosti, ktoré sa týkajú afér minulej vládnucej politickej formácie.

Odborníci upozorňujú, že Poľsko je v najlepšej hospodárskej situácii v celej svojej histórii, HDP rastie v tempe viac než šesť percent ročne, mzdy tempom desať percent, nezamestnanosť je najnižšia za uplynulých deväť rokov a ďalej bude klesať. Vláda má veľkú šancu urobiť zásadné reformy. 

„Donald Tusk, ktorý počíta, s tým, že sa v roku 2010 posadí do prezidentského kresla, však ide cestou politiky malých krokov, a nie ohlasovaného skoku,“ tvrdí Migdalsky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy