Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Kolumbii masové demonštrácie proti FARC
Zdielať na
Zahraničie

V Kolumbii masové demonštrácie proti FARC

Státisíce Kolumbijčanov i ľudí iných krajín po celom svete protestovali proti teroristickej skupine FARC, ktorá už niekoľko rokov väzní v džungli 700 rukojemníkov. <b>VIDEO: Demonštrácie v uliciach</b>

Státisíce ľudí dnes v uliciach 165 miest po celom svete protestovali proti ultraľavicovým povstaleckým Revolučným ozbrojeným silám Kolumbie (FARC). Žiadali prepustenie 700 rukojemníkov, ktorých vzbúrenci držia už niekoľko rokov vo svojich táboroch v džungli.  

Medzi rukojemníkmi je asi 45 vysoko postavených zajatcov, ktorých  FARC chce vymeniť za 5OO svojich prívržencov v kolumbijských väzniciach. Verejná mienka Kolumbijčanov však teraz stojí proti rebelom, pretože rukojemníci sú neustále spútaní v reťaziach a nútení k dlhým pochodom džungľou.

Protestné pochody za ich oslobodenie zorganizovali šiesti mladí Kolumbijčania prostredníctvom internetu. Protesty sa uskutočnili pod spoločným heslom "Žiadne únosy, žiadne klamstvá, žiadne zabíjanie, žiadne FARC".



Iba v Bogote sa vraj pochodu zúčastnilo 500.000 až dva miliony ľudí. Medzi demonštrantmi bola i niekdajšia rukojemníčka Clara Rojasová, ktorú rebeli na začiatku januára spolu s bývalou političkou Consuelo Gonzálezovou prepustili.

K protestu sa pripojili i prívrženci v Caracase, Buenos Aires, metropole Mexika, v Paname, v Budapešti, Paríži, Madride, Washingtone a v New Yorku. V Stockholme si skupina demonštrantov uctila obete kolumbijských rebelov minútou ticha. Londýnom pochodovalo asi 400 ľudí od Trafalgarského námestia k parlamentu. 

Demonštrácie vyvolali v Kolumbii vnútropolitické spory. Odporcovia i priaznivci pravicového prezidenta Álvara Uribeho, ktorý sa FARC snaží vojensky poraziť, sa navzájom obviňujú zo snahy ťažiť z pochodov popularitu.

Príbuzní rukojemníkov spochybňujú účinky demonštrácie a obávajú sa ešte horšieho zaobchádzania so zajatcami. "Nepomôže to rukojemníkom ani to neprispeje k výmene zajatcov alebo dosiahnutiu mieru," prehlásila matka bývalej prezidentskej kandidátky Ingrid Betancourtovej najznámejšej zajatkyne."

FARC sú najväčšou kolumbijskou ozbrojenou skupinou. Počet ich členov sa odhaduje na 16 tisíc. proti vláde bojujú od 60-tych rokov minulého storočia a konflikt financovaný skupinou prostredníctvom únosov a obchodu s drogami si doteraz vyžiadal 120 tisíc obetí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy