Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Samovražedný útok v Kolombe
Zdielať na
Zahraničie

Samovražedný útok v Kolombe

"Vystúpila z vlaku a odpálila sa," popisoval hovorca armády útok. Ten si vyžiadal najmenej šesť obetí, niektoré agentúry uvádzajú, že počet zranených presiahol stovku. <b>VIDEO: Po incidente dnes ráno v Kolumbe, bombový útok na Srí Lanke v sobotu</b>

Najmenej šesť ľudí zabila a okolo 95 zranila samovražedná atentátnička, ktorá dnes podľa srílanských úradov odpálila bombu na hlavnom námestí v Kolombe. Úrady obvinili z útoku organizáciu Tigre oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE), ktorá bojuje za odtrhnutie severu krajiny.

"Vystúpila z vlaku a odpálila sa," povedal hovorca armády. "Prijali sme 94 ľudí, z ktorých päť bolo mŕtvych. Niektorí sú zranení vážne," uviedlo vedenie miestnej nemocnice. Počty mŕtvych a zranených sa ale budú ešte meniť, už teraz niektoré svetové agentúry uvádzajú, že počet zranených presiahol stovku.

V Kolombe sa dnes ráno odohral ešte jeden útok, pri výbuchu ručného granátu v zoo metropole bolo zranených osem ľudí. Medzi návštevníkmi po výbuchu vypukla panika, polícia preto zoologickú záhradu uzavrela. K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Najmenej 20 mŕtvych a 50 zranených si už v sobotu vyžiadal bombový útok prisudzovaný LTTE na autobusovej stanici v centrálnej časti Srí Lanky. Explózia zničila civilný autobus v meste Dambulla.

LTTE bojujú na Srí Lanke od roku 1983 za práva menšinových Tamilov. Od začiatku konfliktu prišlo o život viac než 70.000 ľudí - väčšinou civilistov. Situácia sa vyostrila na začiatku tohto roku, kedy vláda oznámila, že jednostranne odstupuje od prímeria dojednaného v roku 2002.

Zdielať na

Najčítanejšie správy