Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Predajné automaty na marihuanu budú fungovať v USA
Zdielať na
Zahraničie

Predajné automaty na marihuanu budú fungovať v USA

Zdroj: larti1977

Predajné automaty s lekárskou marihuanou majú začať fungovať v americkom štáte Kalifornia.

Predajné automaty s lekárskou marihuanou majú začať fungovať v americkom štáte Kalifornia. Zariadenie môžu využívať len ľudia, ktorým bola droga predpísaná z lekárskych či odvykacích dôvodov. Pacienti budú musieť predložiť lekársky predpis, budú im zobraté otlačky prstov a urobené ich fotografie, než im bude dovolené zariadenie použiť, píšu internetové stránky BBC News.

Jedenásť amerických štátov dovoľuje distribúciu marihuany k lekárskym účelom, predovšetkým k zmierneniu bolesti, ale jej podávanie napriek tomu sprevádzajú kontroverzné reakcie.

Po zobratí otlačkov a vyfotografovaní dostanú pacienti kartu, ktorú budú používať v automatoch, povedal Vince Mehdizadeh, majiteľ Strediska pre liečivé byliny v Los Angeles, kde je umiestnený jeden z automatov, americkej televízii KWTX News: "Privíta ich tu ochranka. Potom vložia svoju kartu do automatu a otlačia prst ku kontrole, že sú to skutočne oni. Videokamera ich vyfotí a overí tak ich fyzickú prítomnosť." Takto registrovaným pacientom vraj dovolia nakupovať ďalšie zásoby, kedykoľvek budú potrebovať.

Prevádzkujúci súdia, že automaty vydávajúce lieky na predpis by sa mohli v USA rozšíriť. A marihuana je podľa ich stúpencov cenným prostriedkom pre úľavu od bolesti a stimulácie chuti u chorých ľudí. Zároveň však zostáva zakázanou látkou podľa amerického zákona z roku 1970 a tamojšia federálna vláda v súčasnosti neumožňuje jej legitimné používanie k lekárskym účelom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy