Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Princ Charles nepríde na otvorenie OH v Pekingu
Zdielať na
Zahraničie

Princ Charles nepríde na otvorenie OH v Pekingu

Charlesovu neúčasť na otvorení OH 2008 vysvetľujú ako podporu boja za práva Tibetu

Britský korunný princ Charles nepríde na slávnostné otvorenie augustových olympijských hier v Pekingu.

Aktivisti za oslobodenie Tibetu to interpretujú ako prejav podpory boja proti porušovaniu ľudských práv v Tibete, ktorý po 2. svetovej vojne násilne pripojili k Číne. Hnutie Free Tibet poslalo členovi kráľovskej rodiny list so žiadosťou, aby sa nezúčastnil na otváracom ceremoniáli prvých čínskych OH. Hovorkyňa z Clarence House síce odmietla súkromnú korešpondenciu následníka trónu komentovať, no jeho sekretár Clive Alderton takúto interpretáciu pripustil.

"Ako iste viete, Jeho Kráľovská Výsosť dlhodobo sleduje situáciu v Tibete a pri niekoľkých príležitostiach sa stretla s Jeho Svätosťou Dalajlámom. Keď sa pýtate, či Princ z Walesu bude na otváracom ceremoniáli pekinských olympijských hier 2008, odpoveď znie - nie," reagoval Alderton. Neprezradil však, či Charles ako brat členky Medzinárodného olympijského výboru (MOV) - princeznej Anny - figuroval medzi pozvanými hosťami.

Princ je známy svojimi sympatiami k tibetskému duchovnému vodcovi Dalajlámovi, ktorého v máji 2004 pozval na recepciu v St. James's Palace. Svojimi krokmi sa neraz dostáva do rozporu s oficiálnou zahraničnou politikou Veľkej Británie.

"Vítame skutočnosť, že Princ z Walesu nepodporí pokračujúce porušovanie práv v Tibete zo strany Číny a nezúčastní sa na otvorení olympijských hier. Vyzývame aj ostatné ďalšie verejnosti známe osobnosti a politikov, aby nasledovali tento príklad. Stav nerešpektovania ľudských práv v Tibete sa od udelenia organizácie olympijských hier Číne ešte zhoršil. Podujatie vojde do histórie ako 'Hry hanby'," reagoval hovorca hnutia Free Tibet.

Zdielať na

Najčítanejšie správy