Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Extrémna zima paralyzovala dopravu
Zdielať na

Extrémna zima paralyzovala dopravu

V Číne zažívajú jej obyvatelia drsné chvíle. Už 600.000 ľudí čaká na letiskách a vlakových staniciach, kedy sa budú môcť dostať domov. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Mrznúce chladné počasie v Číne pokračuje a šplhá sa až do extrémov. Tisícky ľudí na takéto počasie. Doprava ostala paralyzovaná a podľa meteorológov sa očakáva ešte viac snehových zrážok.

Strednú, západnú aj východnú časť tejto najľudnatejšej krajiny sveta zasiahli silné snehové zrážky a spôsobili tak chaos v systéme dopravy i dodávky energií. Niekoľko stoviek tisíc obyvateľov ostalo odtrhnutých od okolitého sveta, keďže dodávka elektrického prúdu bola prerušená. Počasie má na svedomí už 21 obetí.

Situáciu zhoršuje aj to, že chlad a zima prichádzajú v čase, keď veľké množstvo obyvateľov Číny odchádza lietadlami a vlakmi domov osláviť Lunárny nový rok, ktorý začína 7. februára. Takto sú letiská a vlakové stanice doslova preplnené na prasknutie ľuďmi, ktorí s nádejou čakajú, kedy sa doprava rozhýbe. Počet ľudí takto čakajúcich sa zvýšil až na 600.000. Jedenásť národných diaľníc a 11 letísk ostalo zatvorených.

Posledné štatistiky ukazujú, že počet ľudí zasiahnutých takýmto počasím, činí už takmer 70 miliónov. Podľa čínskeho ministra pre občianske záležitosti sa priama ekonomická strata odhaduje až na 18,2 biliónov juanov (asi 57 biliónov korún).

V najbližších dňoch môžu podľa meteorológov obyvatelia očakávať ďalšiu vlnu hustých snehových zrážok.

Najčítanejšie správy