Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nahrávka telefonátu rozvírila diskusiu o súkromí
Zdielať na
Zahraničie

Nahrávka telefonátu rozvírila diskusiu o súkromí

Zdroj: Ian Britton/ilustračné

Telefonát rozhnevanej manželky virginského úradníka zodpovedného za vyhlasovanie snehovej kalamity umiestnil študent strednej školy na internetovej stránke Facebook a YouTube.

Telefonát rozhnevanej manželky virginského úradníka zodpovedného za vyhlasovanie snehovej kalamity umiestnil študent strednej školy na internetovej stránke Facebook a YouTube.

Vyslúžil si za to predvolanie do riaditeľne a tiež obrovskú publicitu na internete a v americkej tlači i televíziách. Médiá sa pýtajú, kde sú hranice práva na informácie, slobody prejavu a ochrany súkromia.

Na verejne prístupnom domácom telefónnom čísle Deana Tistadta, ktorý má právomoc v okrese Fairfax rušiť v prípade zlého počasia vyučovanie, sa sedemnásťročný Devraj Kori pýtal, prečo nebola škola odvolaná, keď napadlo viac ako sedem centimetrov snehu.

V odkaze uviedol svoje meno a telefónne číslo. Miesto úradníka ale odpovedala jeho žena. "Ako sa opovažuješ volať k nám domov! Ak máš problém s chodením do školy, nevolaj nikomu domov a nesťažuj sa," kričí do telefónu Candy Tistadtová. Študentovi v nahrávke telefonátu radí: "Vyrovnaj sa s tým, chlapec, a choď do školy."

Nahrávka na internete (http://www.youtube.com/watch?v=yIGtf_ula8k), ktorú Kori doplnil telefónnymi číslami na Tistadta do práce a domov a jeho fotografiou, vyvolala mimoriadny ohlas. Telefóny u Tistadtových neprestali zvoniť a verejnosť sa sporí, čo bolo správne.

Kori povedal denníku The Washington Post, že sa domnieva, že mal právo žiadať štátneho úradníka o viac informácií o rozhodnutí, ktoré sa týkalo jeho i ďalších spolužiakov. Podľa hovorcu školského úradu Paula Regniera však jeho konanie ukazuje na nedostatok zdvorilosti.

"Je vskutku problém mládeže uvedomiť si, čo je a čo nie je prípustné. Akýkoľvek telefonát štátnemu úradníkovi domov je obťažovanie," prehlásil. Kori ale namieta, že jeho generácia sa na otázku súkromia díva inak. "Sme generácia mobilov, sme zvyknutí, že sme kdekoľvek v dosahu," dodal.

Úradník Tistadt si posťažoval, že incident bol pre jeho ženu doslova príšerný. Ocenil ale Koriho odvahu stáť si za jeho presvedčením. Podobne sa na vec zrejme pozerá aj riaditeľ školy. Povolal Koriho do svojej pracovne, aby si s ním o situácii pohovoril, trest mu ale žiadny neuložil.


   
  

Zdielať na

Najčítanejšie správy