Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zomrel "čokoládový kráľ" Rudolph Sprüngli
Zdielať na
Zahraničie

Zomrel "čokoládový kráľ" Rudolph Sprüngli

Zdroj: Vic Lic

Švajčiarsky "čokoládový kráľ" Rudolph R. Sprüngli zomrel v pondelok vo veku 88 rokov, oznámila dnes jeho spoločnosť.

Švajčiarsky "čokoládový kráľ" Rudolph R. Sprüngli zomrel v pondelok vo veku 88 rokov, oznámila dnes jeho spoločnosť.

Sprüngli vlastnil a viedol spoločnosť na výrobu čokolády Lindt Sprüngli AG v období jej veľkého rastu a expanzie. Narodil sa v roku 1920 a strávil svoj život v rodinnej firme, známej po celom svete výrobou luxusnej čokolády.

Od roku 1971 do roku 1994 bol výkonným šéfom spoločnosti Lindt & Sprüngli a predstaviteľom piatej generácie z rodiny, ktorá držala tento post. "Vždy som mal pocit, že moji predchodcovia sa mi pozerajú cez rameno a motivujú ma v celom mojom živote," povedal Sprüngli pre zürišský denník v rozhovore pri príležitosti jeho 80. narodenín.

Pod Sprüngliho vedením vzrástol obrat spoločnosti desaťnásobne a firma sa stala jednou z najznámejších svetových výrobcov čokolády. Jeho prvoradou vášňou a prioritou bolo zabezpečiť, aby sa rodinná firma, ktorú založili v roku 1845, vyhla pasci zištných záujmov nadnárodných spoločností.

Sprüngliho prezývali "čokoládovým kráľom" a "patriarchom" pre jeho autokratický štýl. "Firma je dôležitejšia ako rodina," vyhlásil raz "čokoládový kráľ". V roku 1992 zaujal Sprüngli médiá, keď oznámil rozchod so svojou manželkou po 45 rokoch spolužitia a informoval o plánoch oženiť sa svojou osobnou poradkyňou Alexandrou Gantenbein, ktorá mala byť podľa médií členkou americkej sekty.

Na poslednú chvíľu svadbu odvolal a prenajal si nezávislú agentúru, ktorá mala zistiť, či do spoločnosti prenikli členovia sekty. Meno Gantenbein nakoniec očistili a dvojica sa zosobášila. V roku 1994 Sprüngli oznámil odchod do dôchodku a vymenoval za svojho nástupcu Ernsta Tannera.

Doživotne zostal čestným prezidentom firmy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy