Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zájdite si na výlet do sovietskej minulosti
Zdielať na
Zahraničie

Zájdite si na výlet do sovietskej minulosti

Môžete byť bití, kričať od bolesti a nechať sa vypočúvať. To je najnovšia turistická atrakcia, ktorú turisti môžu prežiť v Litve. <b>VIDEO: Ako sa žilo v Sovietskom zväze?</b>

Môžete byť bití, kričať od bolesti a nechať sa vypočúvať komunistickými vyšetrovateľmi. To je najnovšia turistická atrakcia, ktorú turisti môžu prežiť v Litve.

Litovská atrakcia ponúka návštevníkom tohto pobaltského štátu náhľad na časy, keď Litva ešte nebola samostatná, ale včlenená pod Sovietsky zväz.

Dobrodružný park s príznačným názvom 1984 ( odkazujúci na román George Orwella ) dáva ľudom možnosť pocítiť, aké to bolo žiť počas sovietskej nadvlády.

"Je tu ešte stále veľa ľudí, ktorí trpia nostalgiou po Sovietskom zväze, tak sme odštartovali túto šou, aby im pomohla sa vyliečiť," povedala autorka celej výstavy Ruta Vanagaite. "Chceme zahraničným návštevníkom ukázať ako sme v Sovietskom zväze žili celých päťdesiat rokov," dodala.

To turisti môžu pocítiť v podzemnom bunkri, približne 25 km od litovského hlavného mesta Vilňus. Bunker bol vybudovaný v roku 1985 a opustený v roku 1991, kedy Litva opäť získala nezávislosť. Počas Sovietskeho zväzu išlo o prísne tajnú stavbu a iba vyvolení vedeli, kde sa presne nachádza. Bunker bol vybudovaný ako tajný televízny vysielač, ktorý by bol využívaný v prípade prepuknutia jadrovej vojny.

Návštevníci zaplatia 35 euro a hneď po príchode sa stretnú s uniformovanou strážou a nazlosteným nemeckým ovčiakom, ktorého počas sovietskej nadvlády v Litve i v ostatných krajinách východného bloku používali na stráženie a naháňanie politických oponentov.

 

"Vyrastal som už v slobodnej Litve a iba s ťažkosťami si spomínam na sovietske časy. Veľmi chcem vidieť aké to vtedy bolo, čo je pravdy na rôznych príbehoch mojich rodičov a dedka s babkou," povedal Tomas Budelis, pred vstupom do bunkra.

V "zábavnom" stredisku ľudia môžu uvidieť aj iné, dnes už úsmevné sovietske procedúry. Výnimkou nie je ani zhromaždenie robotníckeho ľudu pod červenou zástavou, spievanie Sovietskej hymny, či príhovor armádneho kapitána, ktorý dohovára ľuďom, aby prestali myslieť, pretože to strana urobí za nich.

Návštevníci môžu celý tento "výlet" do minulosti zažiť v pobaltskej Litve do konca roku 2009.


Zdielať na

Najčítanejšie správy