Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Explózia na hranici pásma Gazy
Zdielať na
Zahraničie

Explózia na hranici pásma Gazy

Do Egypta vnikli stovky Palestínčanov. <b>VIDEÁ: Hromadný útek Palestínčanov z pásma Gazy a následná obeť</b>

Neznámi palestínski útočníci v noci na dnešok odpálili výbušniny v Rafáhu pri hraničnej stene, ktorá oddeľuje pásmo Gazy od Egypta. Explózie na niekoľkých miestach prelomili kovové zátarasy. Trhlinami prenikli do Egypta stovky Palestínčanov, podľa tlačových agentúr však proti nim nezasiahli ani egyptské pohraničné hliadky, ani jednotky Hamasu.

Podľa svedkov prerazili výbuchy do zátarasy sedem otvorov. Bezpečnostné zložky hnutia Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, zablokovali päť z nich, zostávajúcimi dvoma nechali prúdiť stovky ľudí. Egyptská pohraničná stráž oblasť stráži, zatiaľ však proti Palestínčanom nezasiahli. Obyvatelia pásma Gazy nakupujú za hranicami mlieko, cigarety a benzín; tento tovar je v palestínskej enkláve v dôsledku izraelskej blokády nedostatkové.

K bombovému útoku na hraničnú stenu pri pásme Gazy došlo už v roku 2005. Vtedy sa palestínski ozbrojenci pokúšali z Izraela na svoje územie pašovať ľudí i zbrane.

Na hraniciach pásma Gazy s Egyptom sa už v utorok zhromaždili stovky Palestínčanov, ktorí sa stretli s egyptskou pohraničnou strážou Konflikt si vyžiadal celkom 70 zranených na oboch stranách hranice. Palestínčania požadovali, aby Káhira otvorila hranice a oslabila tak izraelskú blokádu pásma.

REUTERS

Izrael v piatok zahájil úplnú blokádu palestínskej enklávy. Po ostrej medzinárodnej kritike Jeruzalem v utorok povolil dodať do pásma palivo pre miestnu elektráreň, lieky a potraviny. O prípadnej rezolúcii odsudzujúcej Izrael za blokádu začala v utorok jednať i Rada bezpečnosti OSN; rozhovory však boli odložené na dnešok.

Zdielať na

Najčítanejšie správy