Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
India vypustila izraelský satelit na obežnú dráhu
Zdielať na
Zahraničie

India vypustila izraelský satelit na obežnú dráhu

Štart satelitu Tecsar - uvádzaný niekde ako Polaris - sa uskutočnil za jasného počasia včera ráno o 4:45 hod. nášho času. <b>Pozrite si VIDEO</b>

India dnes úspešne vypustila izraelský satelit na obežnú dráhu, informovali zástupcovia vesmírneho strediska Šríharíkota v južnej časti krajiny.

Štart satelitu Tecsar - uvádzaný niekde ako Polaris - sa uskutočnil za jasného počasia ráno o 4:45 hod. nášho času. Neskôr sa satelit, ktorý je súčasťou druhej komerčnej misie indickej organizácie pre výskum vesmíru pre inú krajinu, úspešne dostal na obežnú dráhu.

"Bol to veľký úspech," uviedli úrady. Odmietli však poskytnúť bližšie informácie o štarte z vesmírnej stanice. Štart satelitu sa udržiaval v tajnosti pre "geopolitickú citlivosť", uviedla televízia NDTV.

Tristokilogramový Tecsar má byť izraelským najvyspelejším satelitom, vybaveným kamerou, ktorá dokáže robiť fotografie malých cieľov na Zemi aj za oblačného a hmlistého počasia.

Izrael sa rozhodol vypustiť satelit z Indie pred troma rokmi. Podľa analytikov spísali zmluvu pre nedostatok izraelských vesmírnych prostriedkov, ktoré by boli schopné vyniesť satelit na obežnú dráhu.

Štart izraelského satelitu z Indie je pre vesmírny program krajiny dôležitým krokom, pretože chce súťažiť so Spojenými štátmi americkými, Ruskom, Čínou, Ukrajinou a Európskou vesmírnou agentúrou v ponúkaní vesmírnych služieb.

V tomto trhu ide ročne do 2,5 miliardy dolárov (v prepočte viac ako 84 miliárd slovenských korún).

Prvým zahraničným satelitom, ktorý štartoval z Indie v apríli minulého roku, bol taliansky satelit za 11 miliónov dolárov (v prepočte asi 370,6 miliónov slovenských korún).

India začala vo svojom vesmírnom programe v roku 1963, odvtedy ho rozvíja a vysiela do vesmíru svoje satelity. Navrhla a postavila aj základňu pre štart vesmírnych rakiet, aby znížila svoju závislosť od iných vesmírnych agentúr.

Prvý satelit úspešne vyslala do vesmíru v roku 1980.

Zdielať na

Najčítanejšie správy