Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Minister odsudzoval miešanie rás. Teraz chodí s Iránkou
Zdielať na

Minister odsudzoval miešanie rás. Teraz chodí s Iránkou

OSLO / Nórsko žije škandálom okolo bývalého ministra z protiimigračnej a populistickej Pokrokovej strany Pera Sandberga, ktorý má pomer s o tridsať rokov mladšou iránsku prisťahovalkyňou. Politik, ktorý pred tromi dňami odstúpil z čela ministerstva pre rybolov, pritom doteraz hlásal, že miešanie rás, kultúr a náboženstiev je v Nórsku neprípustné, ak sa má v krajine zachovať mier.

Päťdesiatosemročný Sandberg rezignoval pre porušenie protokolu pri svojej nedávnej súkromnej ceste do Iránu, kam išiel s priateľkou. Svojím vládnym kolegom o sebe nedal vedieť a vzal si so sebou služobný mobilný telefón s citlivými informáciami. Porušil tým nielen bezpečnostné, ale aj etické pravidlá. Stal sa cieľom ostrej kritiky politickej opozície a médií, že tým fakticky legitimizoval autoritársky režim, ktorý v Iráne panuje. Okrem iného sa tam totiž údajne zúčastnil osláv islamskej revolúcie, ktorá vyvrcholila v roku 1979 pádom režimu šacha Rezu Pahlavího.

Záujem sa teraz obracia na morálny profil tohto politika. Sandberg, ktorý brojí proti moslimom a varuje pred tým, aby na nórskych fjordoch nezačal vládnuť islamský zákon šaría, sa zaľúbil do 28-ročnej iránskej moslimky, ktorá v Nórsku žije desať rokov. Ťažko by s ňou ale mohol byť, ak by Nórsko uplatňovalo opatrenia, ktoré by chcel zaviesť. Práve Sandberg totiž povedal, že je potrebné uzavrieť hranice pre neeurópanov, nasadzovať elektronické náramky azylantom a deportovať tých imigrantov, ktorí idú na dovolenku do svojich domovských krajín.

Politik, ktorý je už asi 20 rokov poslancom, sa však bráni obvineniam z rasizmu. Keď mu to vyčítal jeden imigrant, neváhal ho dať k súdu, z ktorého obvinený nakoniec odišiel s pokutou 3 000 nórskych korún.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy