Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aj napriek tichu, to v Keni vrie
Zdielať na
Zahraničie

Aj napriek tichu, to v Keni vrie

V Keni boli obyvatelia vyzvaní k trojdňovým protestom. Napriek tomu boli dnes ulice pokojné. Politická kríza však ohrozuje viac. <b>VIDEO: Ulice Keni</b>

V hlavnom meste Keni Nairobi bolo dnes ráno pokojne. Ulice strážili policajti. Opozícia totiž vyzvala obyvateľov na 3-dňové celoštátne protesty proti znovuzvoleniu prezidenta Mwai Kibaki. Avšak polícia akékoľvek zhromaždenia okolo poludnia zakázala, preto mnohí Keňania zostali z obáv radšej doma.

Viac než 600 ľudí zomrelo a 250.000 opustilo svoje domovy počas nepokojov od 27. decembra, kedy boli voľby podľa opozičného lídera Raila Odinga zmanipulované. Predchádzajúce opozičné protesty zmenili slumy (chudobné štvrte) okolo Nairobi a ďalšie dôležité mestá vo východnej Afrike na bojisko.

"Pracujem v obchode a všetci sa tu obávame o našu bezpečnosť. Takže sa pýtame a žiadame od našich vodcov, nechajte nám našu jednotu a nechajte nás normálne chodiť do práce," hovorí jeden predavač v Nairobi.

Keňská politická kríza ohrozuje jej demokratický kredit, hnevá jej donorov, pretože utekajú turisti z krajiny a poškodzuje tiež jednu z najnádejnejších ekonomík v Afrike. Preto sa do prevládajúcich sporov má zapojiť aj šéf OSN Kofi Anan.

Zdielať na

Najčítanejšie správy