Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dôsledky olejovej škvrny sú katastrofálne
Zdielať na
Zahraničie

Dôsledky olejovej škvrny sú katastrofálne

Asi pred mesiacom sa pri pobreží Južnej Kórei vylialo vyše 10-tisíc ton surového oleja. Obyvatelia tejto oblasti dodnes trpia dôsledkami tohto nešťastia. <b>VIDEO: krajina sa topí v olejovej škvrne</b>

Asi mesiac po najhoršom morskom nešťastí pri pobreží Južnej Kórei sú pláže o niečo čistejšie, obyvatelia tu však stále ťažko zápasia s jeho dôsledkami. Po zrážke hongkongského tankera s člnom sa tu do vody vylialo 10.500 ton surového oleja.

REUTERS

Pobrežie regiónu Taen leží asi 150 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Soul. Tichý a pokojný rybársky región, prírodná rezervácia a u turistov obľúbené pláže sa však stali minulosťou. Obchod s rybami tu už prakticky neexistuje, turizmus je nulový, mnohí obyvatelia prišli o všetko. Jeden z nich kvôli strate celej farmy s ustricami spáchal samovraždu.

Asi 70.000 obyvateľov čakalo na pomoc štátu a aspoň ospravedlnenie majiteľov tankera Hebei Spirit. Vzduch, voda, pôda, pláž - všetko ostalo znečistené. Zomreli stovky rýb, planktón, morské rastliny. Namiesto štátu však prišla pomoc od stoviek dobrovoľníkov, ktorí sem prišli postaviť aspoň región zase na nohy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy