Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zastrelený chlapec vyvolal verejné protesty
Zdielať na
Zahraničie

Zastrelený chlapec vyvolal verejné protesty

Na prenasledovanie Mapuchov (indiánov) policajtami upozorňuje aj Amnesty International i tento incident. <b>VIDEO: Protesty pred ambasádou</b>

Pred čílskou ambasádou v hlavnom meste Argentíny sa dnes zhromaždili Indiáni Mapuche, aby vyjadrili svoj protest voči zaobchádzaniu polície s príslušníkmi Mapuchov v Čile. Bol tu totiž zabitý jeden 22-ročný chlapec.

Desiatky Mapuchov mávali v Buenos Aires čílskou i domácou zástavou. Vyhlasovali, že cítia súdržnosť a jednotu so svojimi bratmi žijúcimi v susednej krajine. Odsudzujú pritom prenasledovanie Mapuchov políciou. Veľké protesty sa konali tiež v Čile už minulý týždeň.

22-ročný Matias Catrileo bol v skupine asi dvoch desiatok Indiánov na jednej z fariem, kde sa zúčastnil sporu, že toto územie bol a je ich právoplatným dedičstvom. Polícia však skupinu začala naháňať a chlapca napokon zastrelili.

Tento incident je považovaný za jeden z mnohých, ktorý charakterizuje už dlhé roky trvajúci spor medzi indiánmi a políciou, ktorá chráni súkromné vlastnícke záujmy a práva vlastníkov pôdy. Za práva indiánov stojí tiež Amnesty International, ktorá na prenasledovanie Mapuchov poukazuje vo svojich článkoch, citujúc tu policajné útoky na komunitu v južnom Čile.

Zdielať na

Najčítanejšie správy