Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zachytili rozhovor o hrozbe útoku na Eiffelovku
Zdielať na
Zahraničie

Zachytili rozhovor o hrozbe útoku na Eiffelovku

Zdroj: garrulus

Portugalské letecké úrady zachytili v éteri rozhovor, v ktorom je popísaný možný teroristický útok na parížsku Eiffelovu vežu.

Portugalské letecké úrady zachytili v éteri rozhovor, v ktorom je popísaný  možný teroristický útok na parížsku Eiffelovu vežu. Záznam predali francúzskym  úradom, ktoré pátrajú po protagonistoch rozhovoru. Uviedla to agentúra Reuters.

"Je pravda, že sme vo štvrtok zachytili rozhovor s teroristickou hrozbou proti Eiffelovke. Naše vzdušné sily o tom informovali francúzske letecké sily," citoval Reuters nemenovaného predstaviteľa portugalskej leteckej dopravy.

Informoval o tom i francúzsky denník Le Monde, podľa ktorého francúzske tajné služby už začali pátrať po autoroch odkazu. Podľa portugalskej  tlače išlo o  o nejasný krátky rozhovor prenášaný krátkymi radiovými vlnami.

Správa prišla krátko potom, čo sa na internetovej stránke islamských radikálov objavili výzvy k teroristickým útokom proti osobnostiam a objektom vo Francúzsku.

Miestne úrady pripustili, že je teraz podľa všetkého nutná väčšia opatrnosť, ale že nevidí dôvod ku zvláštnemu zvyšovaniu bezpečnostných opatrení, ktoré už v rámci takzvaného protiteroristického plánu Vigipirat uplatňujú niekoľko rokov.

Protiteroristické francúzske služby podľa miestnej tlače vraj konštatujú, že mnohých extrémistov podnecuje "návrat Francúzska na medzinárodnú scénu". Myslí tým nástup prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý prejavuje väčšiu  ústretovosť voči diplomacii Spojených štátov než jeho predchodcovia.

Bývalý šéf protiteroristickej skupiny v tajnej službe DST Louis Caprioli povedal, že zosílené hrozby na adresu Francúzska v poslednej dobe pripomínajú obdobie pred atentátmi z roku 1995. Vtedy bolo v Paríži zabitých osem a zranených asi 200 ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy