Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Prahe si uctia pamiatku Jána Palacha
Zdielať na
Zahraničie

V Prahe si uctia pamiatku Jána Palacha

Zdroj: Luis Villa del Campo

Študent Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej chcel vyburcovať spoločnosť z letargie po augustovej okupácii sovietskymi vojskami.

Na pietnych zhromaždeniach v Prahe a vo Všetatoch na Mělnicku si pripomenú pripomenú tragickú smrť Jana Palacha, ktorý sa v januári 1969 upálil na protest proti vtedajšiemu vývoju Československa.

V Prahe sa stretnú ľudia pri príležitosti uctenia si Palachovej pamiatky na Olšanských cintorínoch. Ďalšie zhromaždenie sa podobne ako v minulých rokoch uskutoční v Všetatoch, kde Palach žil.

Študent Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej chcel vyburcovať spoločnosť z letargie po augustovej okupácii sovietskymi vojskami. Na následky popálenín o tri dni neskôr zomrel. Jeho pohreb 25. januára v Prahe na Olšanských cintorínoch sa stal veľkou manifestáciou za slobodu a demokraciu.

V októbri 1973 Palachove pozostatky na príkaz Štátnej bezpečnosti exhumovali, spopolnili a uložili na cintoríne v rodných Všetatoch. Na pôvodne miesto na Olšanoch boli za účasti prezidenta Václava Havla slávnostne vrátené až v roku 1990.

O rok neskôr Jan Palach obdržal in memoriam najvyššie československé štátne vyznamenánie - Rád Tomáša Garrigua Masaryka.

Zdielať na

Najčítanejšie správy