Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zeleno-fluoreskujúce prasiatka
Zdielať na
Zahraničie

Zeleno-fluoreskujúce prasiatka

Žeby nejaká záujmová umelecká činnosť? Vedecký výskum? Alebo zázračné fluoreskujúce prasiatka? Nie. Čínski vedci možno práve nastúpili cestu alternatívnu klonovaniu. <b>VIDEO: Fluoreskujúce prasiatka</b>

V Číne sa práve narodili dve zeleno fluoreskujúce prasiatka. Zdieľajú totiž matkine transgenické vlastnosti. Ich matka je jednou z troch zeleno fluoreskujúcich prasiat, ktoré chová univerzitný výskumný tím od decembra roku 2006.

Tím je vedený profesormi a výskumníkmi na Severovýchodnej hospodárskej univerzite v Harbine. Experimentovali so zeleným fluoreskujúcim proteínom (pochádzajúcim z medúzy), ktorý vstrekli prasatám.

V pondelok sa prasnici narodilo 11 prasiatok. Tento rys však zdedili len dve z nich, vďaka čomu si vyslúžili 24-hodinovú intenzívnu starostlivosť. "Venujeme im špeciálnu starostlivosť. To, čo jedia a pijú, je rozdielne od krmiva ostatných prasiatok," povedal chovateľ Zhao Qinghua. Ich ústočká, jazyky a nožičky svietia pod ultrafialovým svetlom nazeleno.

Tento úspech je zatiaľ jeden z posledných, aké univerzita zaznamenala v genetickej vede. Prikladajú mu veľký význam. "Ak nahradíme zelený fluoreskujúci proteín inými ingredienciami, mohli by sme vytvoriť iné druhy prasiat na komerčné či umelecké využitie. Ich orgány sú blízke tým ľudským - svojou veľkosťou a váhou, takže môžu byť využité aj na medicínske účely," hovorí jeden z výskumníkov.

Takto by podľa výskumníkov mohli byť vytvorené špeciálne prasatá, ktorých orgány by mohli byť využité aj na ľudské transplantácie v blízkej budúcnosti.

Zdielať na

Najčítanejšie správy