Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bush "vracia Iraku nádej"
Zdielať na
Zahraničie

Bush "vracia Iraku nádej"

Podľa prezidenta USA zmenila posila desiatich tisícov vojakov situáciu v Iraku k lepšiemu a do krajiny sa teraz vracia nádej. Hovorí, že je treba spraviť všetko, aby sa zaistil väčší pokrok v roku 2008. <b>VIDEO: Návšteva Busha v Kuvajte</b>

Americký prezident George Bush dnes vyhlásil, že zatiaľ nerozhodol o ďalšom stiahnutí amerických vojakov z Iraku. Oznámil to po schôdzke s veliteľom amerických ozbrojených síl v Iraku Davidom Petraeusom na americkej základni Arifdžan v Kuvajte. Tam najvyšší americký predstaviteľ odcestoval po trojdňovej návšteve Izraela a palestínskych území.

Americká vláda je však podľa Busha vzhľadom k "zlepšujúcej sa situácii" v Iraku "na dobrej ceste" stiahnuť z krajiny do júla asi 30.000 vojakov, ktorých tam vlani poslala ako posily.

Otázku väčšieho sťahovania vojakov necháva prezident na posúdenie amerických generálov v Iraku. A pokiaľ vraj Petraeus nebude chcieť poslať domov väčší počet Američanov, Bush proti tomu nebude mať námietky.

Podľa neho však posila desiatich tisícov vojakov zmenila situáciu k lepšiemu a do krajiny sa teraz vracia nádej. "Musíme urobiť všetko, čo môžeme, aby sme zaistili ešte väčší pokrok v roku 2008," povedal.

Bush v piatok v rozhovore pre americkú televíznu stanicu NBC uviedol, že vojenská prítomnosť USA v Iraku by mohla trvať ešte ďalších desať rokov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy