Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Býčie zápasy v Indii zakázali
Zdielať na
Zahraničie

Býčie zápasy v Indii zakázali

Aktivisti za práva zvierat sa tešia, milovníci a účastníci býčich zápasov s vyše storočnou tradíciou sú však rozhodnutí proti zákazu bojovať. <b>VIDEO: Drastické býčie zápasy</b>

Najvyšší súdny dvor v Indii vydal zákaz usporadúvania tradičných býčich zápasov Jallikattu, ktoré sa konajú v južnom Tamil Nadu. Hlavným dôvodom je násilie vykonávané na zvieratách.

Aktivisti za práva zvierat v Indii už dlhé roky bojujú proti pokračujúcej tradícii býčich zápasov počas festivalu Pongal, pričom apelujú na nich ako na najhoršiu formu týrania zvierat, ktorá sa vykonáva v mene športu. Najvyšší súd takto vznáša kompletný zákaz na hry. "Jallikattu už nemôžu naďalej pokračovať, vzťahuje sa na nich totálny zákaz."

Proti zákazu samozrejme stoja krotitelia býkov a účastníci a organizátori zápasov. Sú rozhodnutí vznášať voči zákazu námietky dovtedy, kým nebude Jallikattu znova povolené.

Jallikattu - indické býčie zápasy alebo krotenie býkov - pochádza už spred niekoľkých stoviek rokov. Je to významná udalosť mnohých dedín a miest južnej Indie a je udržiavaná ako ďakovná ceremónia zvieratám, ktoré pomáhajú počas celého roka na farmách.

Na rohy býkov sa zvyčajne upevní štedrá odmena pre víťaza - balík peňazí. rohy sú pritom vlhké, natreté olejom, aby mal krotiteľ čo najťažšie podmienky, za ktorých sa snaží na zvierati udržať a krotiť ho. Zvieratá, aby boli čo najzúrivejšie, bývajú pred zápasmi nadopované steroidmi alebo je im podávaný alkohol. Víťaz si odmenu berie domov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy