Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Začal sa 24hodinový svetový protest proti Guantanámu
Zdielať na
Zahraničie

Začal sa 24hodinový svetový protest proti Guantanámu

Protestuje sa vo veľkých mestách po celom svete, takisto aj u nás v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí. Protesty stoja za uzatvorenie neľudskej väznice. <b>VIDEO: Protestné akcie vo svete</b>

Niekoľko stoviek ľudí v oranžových väzenských oblekoch sa dnes zišlo v austrálskom Sydney, aby tak pripomenuli šieste výročie založenia väznice pre tých, ktorí boli považovaní za teroristov, na americkej základni na kubánskom Guantanáme. Protestuje sa tiež v belgickom Bruseli a samozrejme tiež u nás v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí.

Organizátorom protestov je organizácia pre ochranu ľudských práv Amnesty International (AI). Podobné akcie sa tiež konajú v ďalších veľkých svetových mestách a presunúť sa majú tiež do Washingtona.

REUTERS

Pred americkým veľvyslanectvom v Londýne sa v dvoch klietkach vyrobených podľa tých, v ktorých sú tiež väzni na Guantanáme, striedajú už od štvrtkového večera aktivisti AI. Koná as tu tiež protestné zhromaždenie.

USA na Guantáname väzní stále 275 osôb, ktoré považujú za teroristov. Väznicou prešlo okolo 700 ľudí, väčšinu z nich Američania poslali domov. Väznica bola zriadená po zvrhnutí afganského Talibanu. Vojenské ťaženie proti nemu začalo po septembrových atentátoch na USA v roku 2001. AI chce protestom prispieť k tlaku na americkú vládu, aby väznicu zavrela.

SITA/Tomáš Benedikovič

V Sydney prechádzali ľudia v oranžových kombinézach a s bielymi maskami centrom mesta. "Práve pred šiestimi rokmi sme videli prvých väzňov vystupovať z lietadiel v oranžových kombinézach, aké máte teraz na sebe vy. Na hlavách mali kapucne, mali zaviazané oči a boli spútaní. Niektorí z nich tam sú doteraz. Na Guantanáme je stále 275 väzňov, ktorí neboli obžalovaní ani postavení pred súd," povedala účastníkom šéfka austrálskej sekcie AI Claire Mallinsonová.

Okrem Bratislavy, kde je možné na námestí zapáliť sviečku na symbolickej torte na počesť "narodenín" väznice, sa bude tiež 19. januára konať vo vranovskom Dome kultúry koncert miestnych kapiel, členov AI, ktorým AI na tento celospoločenský problém chce upozorniť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy