Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezident USA navštívil jeruzalemský pamätník
Zdielať na
Zahraničie

Prezident USA navštívil jeruzalemský pamätník

Prezident USA George Bush dnes v Jeruzaleme navštívil pamätník obetiam holokaustu Jad Vašem. <b>VIDEO: Bush a Riceová pri prehliadke Jad Vašem</b>

Prezident USA George Bush dnes v Jeruzaleme navštívil pamätník obetiam  holokaustu Jad Vašem. Spolu s jeho ministerkou zahraničia Condoleezzou Riceovou ich po expozíciách približujúcich vyhladzovania európskych židov nacistami doprevádzal izraelský prezident Šimon Peres a premiér Ehud Olmert.

Podľa agentúrnych správ bol pamätník prísne strážený a samozrejme uzavrený pre verejnosť. Na niektorých z vyvýšených miest komplexu boli rozmiestnení po zuby ozbrojení vojaci a nad miestom prelietali policajné vrtuľníky a vznášali sa nad ním i hliadkové balóny.

Ide už o druhú Bushovu návštevu v pamätníku, ktorý býva pravidelne na programe pobytu zahraničných predstaviteľov. Poprvýkrát sem Bush zavítal v roku 1998 ešte ako guvernér Texasu. Pred ním tu bol jeho predchodca vo funkcii prezidenta Bill Clinton v roku 1994.

Pietny pamätník miliónov židovských obetí z 2. svetovej vojny bol vybudovaný na vrchu Hazzikaron v západnej časti Jeruzalema. Súčasťou pamätníka je napríklad Sieň spomienok, v ktorých planie večný oheň.

Bush by mal dnes svoju trojdennú návštevu v Izraeli a na palestinských územiach ukončiť návštevou posvätných miest kresťanstva v severoizraelskej Galileji a potom odletieť do Kuvajtu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy