Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Svätého pátra Pia budú exhumovať
Zdielať na
Zahraničie

Svätého pátra Pia budú exhumovať

Zdroj: heiligenlexikon.de

Telo svätého pátra Pia z Pietrelciny chcú po 40 rokoch od jeho smrti exhumovať.

Telo svätého pátra Pia z Pietrelciny chcú po 40 rokoch od jeho smrti exhumovať. Kritici sa domnievajú, že sa za týmto rozhodnutím skrýva biznis.

Exhumácia významného talianskeho kňaza a rehoľníka, ktorému sa 50 rokov objavovali stigmy, by sa mala uskutočniť v marci. Telesné pozostatky by mali následne vystaviť v meste, kde pôsobil, aby si ho mohli veriaci uctiť.

Páter Pius zomrel vo veku 81 rokov 23. septembra 1968. Za svätého ho vyhlásil pápež Ján Pavol II. v roku 2002. Telo by mali 23. septembra, teda presne na 40. výročie jeho smrti previezť do kostola od významného architekta Renza Piana v juhotalianskom meste San Giovanni Rotondo, vzdialenom 40 kilometrov od mesta Foggia.

Mestečko San Giovanni Rotondo, kde páter Pius pôsobil od roku 1916, patrí k najnavštevovanejším miestam Európy a každý víkend doň putuje 500 autobusov s veriacimi.

O exhumácii rozhodol arcibiskup Domenico Umberto D'Ambrosio. "Chceme najskôr zistiť, v akom stave sa nachádza telo svätého. Okrem toho chceme dať novej generácii možnosť, aby si mohla svätca uctiť," uviedol arcibiskup.

Na opačnej strane však stojí skupina veriacich na čele s turínskym advokátom Francescom Traversim. Ten arcibiskupa obvinil, že sa pre exhumáciu rozhodol z čisto komerčných dôvodov. Približne polovica ľudí žijúcich v meste je totiž zamestnaná v službách, ktoré priamo či nepriamo súvisia s pátrom Piom.

Vystavenie pozostatkov pátra Pia by ešte viac oživilo cestovný ruch, ktorý má v súčasnosti klesajúcu tendenciu. Boom po roku 2002 pomaly opadol a niekoľko hotelov a obchodov so suvenírmi museli zatvoriť.

Napriek tomu očakáva tento rok mestečko šesť miliónov návštevníkov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy