Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Do škôl zaviedli kedysi zakázané umenie feng-šuej
Zdielať na
Zahraničie

Do škôl zaviedli kedysi zakázané umenie feng-šuej

Zdroj: www.helar.worldpress.com

Do školských osnov si znovu našlo cestu čínske "umenie" feng-šuej, forma geomantie (mýtického veštenia zo značiek nakreslených na zemi), kedysi zakázané čínskou komunistickou stranou ako povera.

Do školských osnov si znovu našlo cestu čínske umenie feng-šuej, forma geomantie (mýtického veštenia zo značiek nakreslených na zemi), kedysi zakázané čínskou komunistickou stranou ako povera.

Stredná škola v meste Sia-men v bohatej provincii Fu-ťien na juhovýchode Číny prvý raz zaradila do výučby lekcie feng-šuej, filozofie dlho praktikovanej čínskymi komunitami mimo Čínu, napísal denník Beijing News.

Základnou myšlienkou feng-šuej (vietor a voda) je tvrdenie, že prostredie, v ktorom človek žije, zásadným spôsobom ovplyvňuje ľudský život. Veľkú dôležitosť prikladá táto údajná filozofia napríklad rozmiestneniu nábytku v miestnosti, alebo orientácii stien domu.

Viac ako dobre platení majstri feng-šuej si často volajú na pomoc hongkongských architektov a to najmä pred plánovanou výstavbou budov i zariaďovaní príbytkov. Praktikovanie feng-šuej bolo v Číne zrušené po tom, čo sa v roku 1949 dostala k moci čínska komunistická strana, teraz ale zažíva obrodu.

"Tradičná kultúra feng-šuej má svoje dobré stránky, ale tiež zlé," povedal učiteľ v priekopníckej škole v Sia-men a autor učebnice Siung Jong-liang. Toto učenie odmietol ďalej rozvádzať.

O feng-šuej je zatiaľ na Slovensku iba málo informácií, preto sa celkom nedajú posúdiť jeho pozitíva a negatíva.  

Zdielať na

Najčítanejšie správy