Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Srílanský minister podľahol útoku
Zdielať na
Zahraničie

Srílanský minister podľahol útoku

Srílanský minister verejných prác D.M. Dasanajake bol dnes zabitý a sedem ďalších osôb utrpelo zranenia pri bombovom útoku na jeho automobil. <b>VIDEO: ministerské auto prevŕtané smrtiacimi guľkami</b>

Srílanský minister verejných prác D. M. Dasanajake bol dnes zabitý a sedem ďalších osôb utrpelo zranenia pri bombovom útoku na jeho automobil.

Útok sa stal približne 25 kilometrov severne od hlavného mesta Kolomba. Podľa miestnej polície vybuchla v blízkosti ministrovho konvoja trieštivá mína, ktorú často používajú ozbrojenci separatistickej organizácie Tigri oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE). "Minister bol na ceste do parlamentu, keď jeho automobil vyletel do vzduchu," oznámil hovorca miestnej polície.

Na celom ostrove a najmä v hlavnom meste Kolombo boli posilnené bezpečnostné opatrenia po tom, čo sa srílanská vláda minulý týždeň rozhodla formálne odstúpiť od prímeria, ktoré s LTTE uzavrela vo februári 2002 s pomocou nórskych vyjednávačov.

Od začiatku prímeria dochádzalo medzi vojakmi a LTTE k sporadickým stretom. Tie ale prerástli v každodenné boje a násilnosti od konca roku 2005, kedy do prezidentského úradu nastúpil Mahinda Radžapaksa, ktorý sa rozhodol proti separatistom rázne zakročiť.

LTTE začala bojovať za väčšie práva menšinových Tamilov na Srí Lanke, ktoré podľa nej utláča sinhálska väčšina obyvateľov, v roku 1983. Odvtedy bolo zabitých viac ako 70.000 ľudí, väčšinou civilistov. Za posledné dva roky zomrelo pri každodenných stretoch, vraždách a náletoch viac ako 5000 ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy