Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V USA sudcovia rozhodujú o protiústavnosti smrtiacej injekcie
Zdielať na
Zahraničie

V USA sudcovia rozhodujú o protiústavnosti smrtiacej injekcie

Americký Najvyšší súd od tohto týždňa začína prejednávať zaujímavý súdny proces. Rozhoduje o tom, či je poprava smrtiacou injekciou v súlade s ústavou USA. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Americký Najvyšší súd od tohto týždňa začína prejednávať zaujímavý súdny proces. Rozhoduje o tom, či je poprava smrtiacou injekciou v súlade s ústavou USA.

Tá zakazuje kruté a nezvyčajné tresty. Súd sa záležitosťou zaoberá na podnet dvoch väzňov z Kentucky odsúdených na trest smrti, ktorí tvrdia, že poprava smrtiacou injekciou je extrémne bolestivá a je v rozpore s ôsmym dodatkom ústavy USA.

K ich sťažnosti sa pridali aj ďalší väzni, sudcovia a aktivisti. Upozorňujú na chabú zaškolenosť pracovníkov väzníc i na to, že ak chemické látky z ktorých pozostáva smrtiaca dávka injekcie zlyhajú, odsúdenci sú vystavení veľkým bolestiam. 

V takomto prípade sa potom môžu oprieť o ústavu a jej ôsmy článok, ktorý jednoznačne zakazuje udeľovanie a vykonávanie krutých trestov.

Kvôli súdnemu podaniu sa v USA v súčasnosti prestali vykonávať popravy. Tie sú pozastavené až do definitívneho rozhodnutia Najvyššieho súdu. To sa očakáva približne na konci júna. Súd začal prípad posudzovať iba v pondelok. Počas vôbec prvej prezentácie argumentov sporiacich sa strán sa ukázalo rozdelenie sudcov na konzervatívne a liberálne krídlo.

Medzi konzervatívcov sa zaraďuje i sudca Antonin Scalia. Ten uviedol, že podľa "jeho právneho názoru Ústava Spojených štátov neobsahuje žiadny článok, ktorý by sa dal identifikovať ako požiadavka bezbolestnosti." Scalia je presvedčený o správnosti rozhodnutia orgánov z Kentucky. Varoval, že "omeškanie rozhodnutia môže znamenať dlhotrvajúce zastavenie popráv," informovala o tom BBC.

Iní však upozorňujú na možné riziká takto uskutočňovaných trestov. Svoju pozornosť pritom obracajú najmä na tzv. metódu troch dávok. Ikona liberálnych sudcov, John Paul Stevens, podľa BBC povedal, že "má veľké starosti ohľadne faktu, že druhá dávka môže zapríčiniť mučivé bolesti."

Smrtiace injekcie začali používať v roku 1977. Obsahujú tri látky - prvá odsúdeného uspí, druhá mu paralyzuje svalstvo a tretia zastaví srdce. Ak všetko ide, ako má, odsúdený upadne do bezvedomia a zomiera za niekoľko minút. Ak však nie je prvá látka podaná správne, poprava je veľmi bolestivá. Dokazuje to niekoľko vedeckých štúdií, ako aj viaceré nevydarené popravy.

Metódy vykonávania trestov smrti sa počas histórie Spojených štátov menili. V devätnástom storočí sa tento najvyšší trest realizoval obesením. Neskôr túto techniku nahradili popravy na elektrickom kresle a potom využívanie plynových komôr a  injekcií.

V USA v súčasnosti vykonáva tresty smrti 36 štátov. Všetky s výnimkou Nebrasky ich realizujú prostredníctvom smrtiacej injekcie. Nebraska na ne ešte stále používa elektrické kreslo.

Zdielať na

Najčítanejšie správy