Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rakúska polícia odmieta neprimeranosť zákroku k českému občanovi
Zdielať na
Zahraničie

Rakúska polícia odmieta neprimeranosť zákroku k českému občanovi

Zdroj: Pascal Terjan

Dvaja príslušníci rakúskej polície boli podľa Klapetka brutálni, udreli ho obuškom a nasadili mu putá.

Obvinenie z násilia, ktorého sa údajne na českom lekárovi Petrovi Klapetkovi dopustili rakúski policajti, dnes na otázku ČTK rozhodne odmietol policajný inšpektor Christian Mayr z tirolského Riedu. Tam bol 58-ročný Klapetek 27. decembra predvedený po spore v jednom z miestnych hotelov.

Mayr označil Klapetkovo chovanie za krajne neštandardné, poznamenané veľkými výkyvmi v chovaní, z ktorého získal dojem, že ide o "psychicky chorého človeka, ktorý presne nevie, čo sa deje". "Z našej strany rozhodne nedošlo k žiadnemu porušeniu predpisov alebo práv predvedeného," zdôraznil.

Klapetek uvádza, že jeho hotelový účet bol výrazne predražený, a preto žiadal o jeho podrobný rozpis. To vraj recepčná odmietla a zavolala políciu. Dvaja jej príslušníci boli podľa Klapetkových dodatočných údajov oznámených českým médiám brutálni, udreli ho obuškom a nasadili mu putá.

V policajnom protokole o zadržaní a výsluchu na krajinskom policajnom inšpektoráte, ktorý Klapetek dobrovolne podpísal, je však iba zmienka o chvate v oblasti krku. "Údaje o násilí v žiadnom prípade neodpovedajú pravde," povedal ČTK Mayr.

"Ani opakované vyšetrenia v nemocniciach nezistila žiadne zjavné zranenia a nepotvrdila zdravotné problémy, na ktoré sa Klapetek sťažoval" dodal inšpektor.

Podľa nej sa Klapetek policajtom opakovane odmietol preukázať, a tí ho preto vyzvali, aby s nimi išiel na stanicu. Čech s tým síce súhlasil, ale požadoval, aby ho doprevádzala manželka, čo podľa Mayra odporuje predpisom. "Keď ani po niekoľkých výzvach nechcel nastúpiť, siahli policajti k ľahkým donucovacím prostriedkom. Akonáhle ich ale Klapetek upozornil na to, že nedávno podstúpil operáciu hlavy, okamžite od nich upustili," uviedol Mayr, ktorý bol osobne prítomný pri výsluchu.

Keď si potom Klapetek sťažoval na zdravotné problémy, bola privolaná pohotovosť a český lekár bol prevezený do nemocnice. Tam bol ale na vlastnú žiadosť prepustený a vrátil sa na policajnú stanicu, kde podal na oboch policajtov trestné oznámenie. Opakovane sa pritom oháňal stykmi na vysokých politických miestach v Prahe.

Po kontakte s českým konzulátom se podrobil niekoľkým vyšetreniam, ktoré nezistila žiadne problémy so srdcom, ani iné ochorenie či zranenie. Napriek tomu niekoľkokrát tvrdil, že mu hrozí infarkt, podpísal znovu reverz a z nemocnice odišiel. Celkom tak vystriedal tri nemocnice a po troch dňoch pre neho prišla asistenčná služba príslušnej poisťovne z Prahy aj s jeho synom a odviezla ho do motolskej nemocnice.

Vzhľadom k tomu, že i na Klapetka bolo v Rakúsku podané trestné oznámenie, bol súhlas s jeho urýchlenou repatriáciou z rakúskej strany gestom dobrej vôle, dodal rakúsky policajt.

Zdielať na

Najčítanejšie správy