Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovákom neodporúča cestovať do Kene
Zdielať na
Zahraničie

Slovákom neodporúča cestovať do Kene

Zdroj: SITA/AP Photo/Karel Prinsloo

Podľa zastupiteľského úradu SR v kenskej metropole Nairobi sa celková situácia v krajine stabilizovala.

Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) Slovenskej republiky so znepokojením sleduje vývoj situácie v Kenskej republike po novembrových prezidentských a parlamentných voľbách.

Podľa zastupiteľského úradu SR v kenskej metropole Nairobi sa celková situácia v krajine stabilizovala. V hlavnom meste je v súčasnosti pokoj. Sporadické konflikty medzi prívržencami kmeňov Kikuyu a Luo naďalej vznikajú najmä na západe krajiny.

Veľvyslanectvo SR je v kontakte s občanmi SR pôsobiacimi v rámci misijných a humanitárnych aktivít v Keni. Vzhľadom na nestabilnú situáciu MZV SR v súčasnosti neodporúča slovenským občanom cestovať do Kene. Informoval hovorca MZV SR Ján Škoda.

Desaťtisíce obyvateľov Kene museli opustiť svoje domovy, aby sa vyhli brutálnym násilnostiam, ktoré po voľbách vypukli. Počet obetí vzrástol na najmenej 300, existujú obavy, že zrážky prerastú do otvorenej vojny medzi kmeňmi.

Neďaleko mesta Eldoret na západe krajiny v utorok rozzúrený dav zaživa upálil najmenej 35 detí a dospelých, ktorí hľadali útočisko v kostole. Išlo o najhorší incident od 27. decembra, keď sa konali voľby hlavy štátu, v ktorých tesne zvíťazil úradujúci prezident Mwai Kibaki.

Zdielať na

Najčítanejšie správy