Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Od stredy platí zákaz fajčenia na verejnosti
Zdielať na
Zahraničie

Od stredy platí zákaz fajčenia na verejnosti

Zdroj: Raul Lieberwirth

Úplný zákaz fajčenia vo všetkých verejných priestoroch síce začal platiť už od 1. januára, no úrady povolili fajčiarom zapáliť si ešte deň po silvestrovských oslavách.

Zákaz fajčenia na verejnosti vstúpil vo Francúzsku do platnosti v stredu. Týka sa reštaurácií, barov, kaviarní a diskoték. Úplný zákaz fajčenia vo všetkých verejných priestoroch síce začal platiť už od 1. januára, no úrady povolili fajčiarom zapáliť si ešte deň po silvestrovských oslavách.

Neuposlúchnutie nariadenia bude stáť fajčiarov 63 eur, majitelia verejných zariadení, ktorí nad previnilcami privrú oči, zaplatia pokutu 135 eur.

Približne jedna štvrtina zo 60-miliónovej populácie Francúzska fajčí. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva jeden z dvoch pravidelných fajčiarov v krajine zomrie na ochorenia súvisiace s týmto zlozvykom a približne 5000 nefajčiarov zomrie každoročne z dôvodu pasívneho fajčenia.

Prísny zákaz, ktorý povoľuje fajčenie iba v súkromných domoch a na uliciach, je najprísnejšie nariadenie za 15 rokov, keď sa začalo so zvyšovaním cien cigariet a príkazom majiteľov kaviarní a reštaurácií zriadiť nefajčiarske zóny v podnikoch.

V roku 2007 sa k tomu pridal zákaz fajčenia v školách, na letiskách, železničných staniciach, v nemocniciach a iných uzavretých verejných priestoroch. V podnikoch možno fajčiť iba v úplne uzavretých miestnostiach zriadených na ten účel.

Prechod na nový režim spôsobuje v krajine menšie problémy. Proti opatreniu protestovali na jeseň desaťtisíce majiteľov stánkov s cigaretami a pod petíciu žiadajúcu toleranciu pre fajčiarov sa podpísali desiatky tisícov ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy