Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Hola piñata!
Zdielať na

Hola piñata!

Istotne poznáte piñatas, ale skôr z amerických filmov, kde deti udierajú palicou do papierových zvieratiek a z nich vypadávajú sladkosti. Ich význam je však symbolickejší. <b>VIDEO: Príprava tradičných piñatas</b>

Piñatas sú známe najmä z Ameriky a Mexika, kedy počas oslavy narodenín sa deťom zaviažu šatkou oči a tie palicou sa snažia trafiť do farebného umelého zvieratka alebo rozprávkovej postavičky, ktorá keď sa rozbije, vypadnú z nej sladkosti.

Piñatas však majú hlbší a symbolickejší význam. Pochádzajú z Mexika a využívajú sa tu počas mexických "posadas", obdobia, kedy si rodiny pripomínajú hľadanie úkrytu Márie a Jozefa pred narodením Ježiša Krista na Štedrý večer. V súčasnosti nájdete piñatas v rôznych tvaroch, veľkostiach, modeloch, tie tradičné však majú istý tvar.

Rodina Leonora Martineza (na videu) sa už 40 rokov venuje tomuto remeslu - vyrábajú tradičné piñatas originálnou cestou.

REUTERS


Piñatas sú vytvorené z hlinených džbánov a pokryté papierovými kuželmi (zvitkami papiera) prilepenými lepidlom. Hneď ako lepidlo uschne, sú pokryté pestrofarebným lesklým papierom, ktorý napodobňuje hviezdu. Musia mať sedem hrotov - každý jeden symbolizuje smrteľný hriech: chamtivosť, obžerstvo, lenivosť, pýchu, závisť, zlobu a smilstvo.

Piñata symbolizuje Satana a jej zničenie znamená silu a statočnosť toho, kto ju palicou udrie. Ovocie a sladkosti padajúce na zem sú zase božou milosťou a jeho odmenou. Vieru v boží zámer symbolizujú oči zaviazané šatkou.

Najčítanejšie správy