Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vyšetrovatelia rekonštruovali hlavu údajného útočníka
Zdielať na
Zahraničie

Vyšetrovatelia rekonštruovali hlavu údajného útočníka

Zdroj: SITA/AP/Anjum Naveed

Vyšetrovatelia dúfajú, že im práve táto hlava pomôže identifikovať útočníka, ktorý nejprv Bhuttovou zasiahol dvoma strelami do krku a hrudi a potom odpálil nálož pripevnenou na svojom tele.

Pakistanskí vyšetrovatelia rekonštruovali znetvorenú ľudskú hlavu, ktorú našli na mieste štvrtkového samovražedného útoku, pri ktorom bola zabitá pakistanská opozičná politička Bénazír Bhuttová. Oznámila to agentúra Reuters.

Vyšetrovatelia dúfajú, že im práve táto hlava pomôže identifikovať útočníka, ktorý najprv Bhuttovú zasiahol dvoma strelami do krku a hrudi a potom odpálil nálož pripevnenú na svojom tele. Pri výbuchu zahynulo podľa poslednej bilancie 17 ďalších ľudí.

"Našli sme hlavu, ktorá bola rekonštruovaná. Našli sme tiež prsty a robíme testy DNA, aby sme ich porovnali s hlavou," povedal Saúd Azíz, šéf polície v Rávalpindí, kde sa útok odohral. Polícia rovnako na mieste výbuchu odobrala vzorky, aby zistila, aký typ výbušniny útočník použil.

Reportér agentúry Reuters videl na mieste atentátu časť hlavy ležiacej na ulici, okolo ktorej polícia uzavrela priestor. Experti uvádzajú, že útok, pri ktorom má útočník nálož pripevnenú okolo pásu, mu väčšinou tlakovou vlnou oddelí hlavu od tela. Snímky otrhnutej hlavy útočníka zverejnila pakistanská polícia i v októbri tohto roku po krvavom bombovom útoku na kolónu Bénazír Bhuttovej, pri ktorom v Karáčí zomrelo takmer 140 ľudí.

Zatiaľčo Azíz odmietol pred novinármi špekulovať o tom, kto mohol stáť za vraždou političky, ktorá mala najväčšiu šancu zvíťaziť v plánovaných predčasných parlamentných voľbách, analytici súdia, že atentát nesie všetky znaky úderov islamských radikálov, ktorí vedú v Pakistane ozbrojenú kampaň s cieľom destabilizovať vládu prezidenta Parvíza Mušarafa. Ten patrí medzi hlavných spojencov USA vo vojne proti terorizmu.

Islamskí ozbrojenci boli v uplynulých mesiacoch zodpovední za najmenej päť bombových útokov na bezpečnostné sily v Rávalpindí, kde má pakistanská armáda vrchné velenie, a za radu ďalších útokov na iných miestach Pakistanu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy