Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nebezpečná závislosť - solárium
Zdielať na
Zahraničie

Nebezpečná závislosť - solárium

Zdroj: suvrettahouse.ch

Závislosť na opaľovaní dosiahla podľa dermatológov nové rozmery. Prekročila hranice únosnosti, pretože mladí ľudia prestávajú dbať na nebezpečenstvá, ktoré so sebou prináša.

Medzi poľskými dievčatami sa rozšírila nová závislosť - na opaľovaní. Lekári varujú, že milovníčky solárií nevidia rozdiel medzi pekne opálenou a popálenou kožou. Slečny sa dokážu smažiť pod umelým slnkom aj pol hodiny. Väčšina z nich nevie, že sú choré. Pomaly si ničia svoju kožu a ešte hlbšie zmeny zažíva podľa odborníkov ich psychika.

"Chodím do solária dvakrát za týždeň na 15 minút. Pobyt v teple nielen zlepšuje vzhľad mojej kože, ale tiež má vplyv na to, že sa upokojím a dobre naladím," uviedla 22-ročná študentka psychológie vo Varšave Marta. Aj keď od dezinfekcie, ktorá sa používa na lôžkach v soláriách, dostala psoriázu a už mesiac bojuje s plesňou, stále si myslí, že vyhrievanie sa je bezpečným hobby. "Mala by sa liečiť," tvrdí Maciej Baranowski z centra liečenia závislostí.

Bledé telo je podľa množstva mladých ľudí symbolom choroby, preto chcú vyzerať "zdravo". Výsledkom častých návštev solárií je však odľa dermatológov pravý opak - vysušená koža, ktorá rýchlejšie starne, znižuje sa jej elastickosť, na tele sa môžu objavovať farebné škvrny, hrozia kožné choroby a v neposlednej rade aj rakovina.

Pokiaľ sa človek rozhodne navštevovať soláriá, nemal by čas pobytu v ňom prekročiť 15 minút. V internetových diskusiách sa však zákazníci predbiehajú v tom, kto sa dlhšie vydržal opaľovať.

Medzi zákazníkmi však nie sú len mladé ženy, ale i muži a dokonca deti. V salónoch sa objavujú už 12-ročné školáčky. Rozhodujúcu úlohu však nezohrávajú lekári, ale trh: pokiaľ jeden salón odmietne klienta, prijme ho druhý.

Zdielať na

Najčítanejšie správy