Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Parlament prijal rezolúciu proti odtrhnutiu Kosova
Zdielať na
Zahraničie

Parlament prijal rezolúciu proti odtrhnutiu Kosova

Zdroj: wikipedia

Premiér Srbska vyhlásil, že ak by predsa KOsovo vzniklo, bol by to "bábkový štát odsúdený na zánik." A k tým, ktorí ho budú podporovať, prehodnotí Srbsko svoje diplomatické a iné vzťahy, uvádza sa v rezolúcii.

Srbský parlament v stredu prijal rezolúciu o Kosove, v ktorej potvrdil rezolútne zamietavé stanovisko krajiny k osamostatneniu tejto srbskej provincie. Je to už druhá rezolúcia srbského parlamentu podobného znenia v tomto roku.

Srbsko v nej dokonca podmieňuje pokračovanie prístupového procesu do EÚ tým, že únia nepodporí jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova. Za rezolúciu hlasovalo 220, proti bolo 14 a zdržali sa traja poslanci.

Na znení rezolúcie sa už v utorok dohodli Demokratická strana (DS) prozápadného prezidenta Borisa Tadiča so Srbskou demokratickou stranou (DSS) nacionalistického premiéra Vojislava Koštunicu.

Srbsko "podstatným spôsobom prehodnotí diplomatické a akékoľvek iné vzťahy so štátmi, ktoré by uznali nezávislosť Kosova", uvádza sa v rezolúcii. EÚ je pritom uznaniu nezávislého Kosova skôr naklonená. Nesúhlas s takýmto scenárom vyjadruje len päť z celkového počtu 27 členských krajín únie: Slovensko, Cyprus, Grécko, Španielsko a Rumunsko.

"Srbsko nikdy nebude súhlasiť s nezávislým Kosovom," zopakoval v stredu pred hlasovaním v parlamente prezident Tadič. Premiér Koštunica vyhlásil, že ak by Kosovo predsa len vzniklo, bol by to "bábkový štát odsúdený na zánik". Koštrunica obvinil Spojené štáty, že samostatnosť Kosova podporujú "kvôli svojim vlastným vojenským a bezpečnostným záujmom".

Zdielať na

Najčítanejšie správy