Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Južná Kórea spojí ostrov malomocných s pevninou
Zdielať na
Zahraničie

Južná Kórea spojí ostrov malomocných s pevninou

Zdroj: Stefano Cislaghi/ilustračné

Sorok je názov odľahlého ostrova, kam boli v minulom storočí posielaní malomocní zomierať. V súčasnosti sa obyvatelia ostrova konečne dočkajú vytúženej slobody.

Ostrov Sorok - tak sa volá jedno z najodľahlejších miest ležiace južne od Korejského poloostrova, ktorý dlhé roky bol dostupný len občasným trajektom. Obyvateľmi ostrova je asi 640 ľudí postihnutých leprou. Zotrvávajú na ostrove izolovaní od vonkajšej spoločnosti, aj keď už dávno boli vyliečení.

Juhokórejské úrady sem malomocných posielali v rokoch 1916-1963. Po mnohých rokoch tu tí, ktorí sem boli posielaní ako deti a teraz dosiahli 70-80 rokov, majú konečne možnosť dožiť svoj život ako normálni ľudia. Most spájajúci Sorok so zvyškom krajiny bol otvorený a budúci rok má byť v plnej prevádzke.

Obyvatelia ostrova považujú 1160 metrov dlhý most za symbol svojho opätovného začlenenia do spoločnosti, už sto rokov zanedbávanej a ponechanej v tichosti zomierať. Aj keď je v súčasnosti nervová a kožná choroba lepra liečiteľná, jej obete boli tradične zo spoločnosti vylúčení.

Sorok je kúzelným miestom nepoškvrnených pláží a hustých zelených lesov. Jeho obyvatelia, ktorí tu teraz žijú aj so zdravotníckym personálom a zamestnancami v turistickom priemysle, vravia, že krása ostrova v sebe maskuje dlhé roky utrpenia.

Juhokórejské úrady už zahájili stavbu mosta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy