Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Výkon trestu smrti v USA dosiahol najnižšiu úroveň
Zdielať na
Zahraničie

Výkon trestu smrti v USA dosiahol najnižšiu úroveň

Americké štáty od októbra pozastavili vykonávanie hrdelného trestu, pretože najvyšší súd skúma ústavnosť popráv pomocou smrtiacich injekcií.

Počet prípadov, v ktorých hrozil obvinenému trest smrti, klesol v roku 2007 v USA na najnižšiu úroveň za posledných 13 rokov.

Americké štáty od októbra  pozastavili vykonávanie hrdlelného trestu, pretože najvyšší súd ešte skúma ústavnosť popráv pomocou smrtiacich injekcií.

Podľa štatistík Informačného centra o treste smrti, ktoré proti tejto praxi protestuje, bolo v Spojených štátoch tento rok popravených 42 odsúdených. To je najmenej od roku 1994, keď bol trest smrti vykonaný v 31 prípadoch, informovala agentúra Reuters.

O 60 percent zároveň od roku 1999 poklesol počet vynesených hrdelných rozsudkov. Podľa informačného centra sa očakáva, že ich tento rok bude 110 oproti 115 z minulého roka.

Vynášanie absolútneho trestu sa v USA v minulých rokoch stalo menej zvyčajným, najmä kvôli obavám z justičných omylov, rasovej zaujatosti a kontroverziou okolo procedúr popráv smrtiacou injekciou. Solídna väčšina  Američanov však podľa prieskumov mienky naďalej trest smrti podporuje.

Americký najvyšší súd skúma ústavnosť popráv pomocou smrtiacej injekcie. Justícia tak reagovala na žalobu dvoch Američanov odsúdených na smrť v štáte Kentucky, podľa ktorej poprava injekciou porušuje ústavu, ktorá zakazuje krutosť pri výkone trestu.

Rozhodnutie v tejto veci sa neočakáva skôr než v polovici budúceho roka. Smrtiaca injekcia je hlavnou metódou používanou vo všetkých štátoch, kde sa trest smrti vykonáva, s výnimkou Nebrasky. Tam sú odsúdenci popravovaní na elektrickom kresle.

Trest smrti je stále súčasťou zákonodarstva v 36 amerických štátoch, viac zvyčajným než kedykoľvek inde je ale v Texase. Z celkového počtu 1099 odsúdencov, ktorí sa trestu smrti nevyhli, od jeho obnovenia v USA v roku 1976, ich bolo v Texase popravených 406. Minulý týždeň bol trest smrti zrušený v štáte New Jersey.

Zdielať na

Najčítanejšie správy