Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Situácia v Kosove je v súčasnosti pokojná a stabilizovaná
Zdielať na
Zahraničie

Situácia v Kosove je v súčasnosti pokojná a stabilizovaná

Zdroj: SITA

Konštatoval to dnes na základni slovenského kontingentu KFOR v Šajkovaci minister obrany František Kašický.

Situácia v Kosove, ktoré uvažuje o vyhlásení samostatnosti, je v súčasnosti stabilizovaná a pokojná. Konštatoval to dnes na základni slovenského kontingentu KFOR v Šajkovaci minister obrany František Kašický.

Zdôraznil, že vyhlásenie samostatnosti Kosova nemôže prebehnúť bez toho, aby sa k tomuto kroku vyjadrila Európska únia a Organizácia spojených národov. Pôsobenie našich vojakov situácia v krajine zatiaľ nepoznačila, zvýšila sa len intenzita hliadkovania.

Kašický na veliteľstve síl KFOR v Prištine informoval o rozhodnutí vlády a parlamentu posilniť mandát našich vojakov, ako aj zvýšiť ich počet. V nedeľu mali do Kosova priletieť dva vrtuľníky s posádkou a obsluhou, pre zlé počasie však stále čakajú na odlet na Slovensku. Hneď ako to počasie umožní, vrtuľníky aj s časťou posádky sa presunú do Kosova.

V krajine by po zvýšení počtu malo pôsobiť 174 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Velenie KFOR pozitívne hodnotilo pôsobenie našich vojakov v Kosove. Kašický na nástupe na základni odovzdal príslušníkom 11. kontingentu medaily NATO, ktoré udelil generálny tajomník aliancie za službu v mierovej operácii.

Kašický spolu s náčelníkom Generálneho štábu OS SR Ľubomírom Bulíkom vojakom priniesli aj vianočné darčeky - šály, rukavice, čiapky či termosky. Prekvapenie pripravila aj ministrova manželka Alena, ktorá ho na dnešnej ceste sprevádza. Pre vojakov napiekla koláče. Popoludňajší program spestrí aj vystúpenie armádneho folklórneho súboru Jánošík.

Zdielať na

Najčítanejšie správy