Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Spielberg napísal druhý list čínskemu prezidentovi
Zdielať na
Zahraničie

Spielberg napísal druhý list čínskemu prezidentovi

Zdroj: wikipedia.org

Umelecký poradca otváracieho a záverečného ceremoniálu OH 2008 opäť oslovil Chu Ťin-tchaa s výzvou na zastavenie humanitárnej katastrofy v sudánskom Dárfúre

Hollywoodsky filmový režisér Steven Spielberg sa opakovane pokúša využiť svoje postavenie umeleckého poradcu otváracieho a záverečného ceremoniálu olympijských hier v Pekingu na vyvíjanie nátlaku na Čínu, aby využila svoj politický vplyv na zastavenie humanitárnej krízy v sudánskom Dárfúre.

Autor viacerých slávnych snímok s hlbokým ľudským odkazom už druhý raz vyzval čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa, aby sa týmto problémom zaoberal. Svoj prvý list mu adresoval v apríli tohto roku potom, keď sa ocitol v paľbe kritiky svojich kolegov z branže.

"Opäť sa na Vás naliehavo obraciam s nádejou, že Čína zdvojnásobí svoje úsilie a vyvinie tlak na Sudán, aby sa pripojil k mierovej dohode a ukončil genocídu," napísal Spielberg a požiadal tiež o väčší počet vrtuľníkov a prostriedkov na prepravu ťažkých materiálov pre spoločnú mierovú misiu Spojených národov a Africkej únie.

Na lídra čínskeho režimu sa zároveň obrátil s prosbou, aby prinútila Sudán nebrániť rozmiestňovaniu mierových síl. "Ekonomické, vojenské a diplomatické väzby Číny na sudánsku vládu Vám dávajú do rúk vplyv a účinný nástroj na zvrátenie situácie. Verím, že pre Dárfúr nastala osudná hodina. Svet teraz potrebuje Čínu. V stávke je príliš veľa ľudskýchživotov," dodal Spielberg.

Slávneho režiséra podrobili na začiatku roka ostrej kritike viacerí americkí herci a najmä vyslankyňa dobrej vôle UNICEF Mia Farrow, ktorá upozornila, že Čína poskytuje Chartúmu finančné prostriedky, čím podporuje ozbrojené útoky na územie Dárfúru.

Farrow v marcovom vydaní Wall Street Journal napísala, že autor slávneho Schindlerovho zoznamu (1993) sa môže stať modernou verziou filmovej režisérky Leni Riefenstahl, ktorej filmové dielo Olympia (1938) o olympijských hrách 1936 v Berlíne sa stalo súčasťou propagandy v nacistickom Nemecku.

"Naozaj sa chce pán Spielberg zapísať do histórie ako Leni Riefenstahl pekinskej olympiády?" znela sugestívna veta komentára. Po zverejnení článku adresoval Spielberg v apríli svoj prvý otvorený list čínskemu prezidentovi so žiadosťou o zmenu politiky voči Sudánu a sám venoval milión dolárov humanitárnym organizáciám angažujúcim sa v Dárfúre.

Štyri roky trvajúci konflikt, ktorý sa začal povstaním černošských kmeňov proti centrálnej vláde, si podľa odhadov vyžiadal 200 000 ľudských životov. Okolo 2,5 milióna obyvateľov muselo opustiť svoje domovy. Režim v Chartúme obviňujú z toho, že umožnil arabským milíciám zabíjať nevinných ľudí, čo však vláda odmieta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy