Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Švédska akadémia slávnostne odovzdala Nobelove ceny
Zdielať na
Zahraničie

Švédska akadémia slávnostne odovzdala Nobelove ceny

Miliónové odmeny za udelenie Nobelových cien sa chystajú ich laureáti použiť rôzne. <b>VIDEO: Slávnostné odovzdávanie Nobelových cien</b>

Nemecký vedec Peter Grünberg, ktorý si v Štockholme prevzal Nobelovú cenu za fyziku, povedal agentúre AP, že za finančnú odmenu spojenú s cenou chce vziať svoju rodinu na cestu okolo sveta.

Grünberg, ktorý sa narodil v Plzni a po vojne bol z Československa vysídlený, si odmenu vo výške v prepočte viac ako 30 miliónov korún rozdelí s ďalším oceneným za fyziku Francúzom Albertom Fertom. Spoločně objavili fyzikálne princípy vedúce k zmenšeniu harddisku a vďaka tomu je dnes napríklad možné používať prehrávače MP3.

Grünberg povedal, že práca ho zaviedla na mnoho cudzokrajných miest, ktoré si teraz môže dovoliť ukázať i svojím blízkym.

Tohtoročný laureát ceny za ekonómiu Američan Eric Maskin chce zasa venovať veľkú časť zo získaných peňazí na zvýšenie povedomia o deťoch s mentálnym a vývojovým poškodením. Financie venuje Camphillskej špeciálnej škole v Pensylvánii.

Camphillské hnutie, ktoré zakladajú centrá domáceho typu pre postihnutých, sú známe po celom svete. Maskin spoločne s Rogerom Myersonom a Leonidom Hurwiczom získali Nobelovu cenu za prácu skúmajúcu, ako informovanosť alebo zištnosť ovplyvňuje chovanie ľudí v situáciách ako sú voľby či kolektívne vyjednávania.

Laureáti Nobelovej ceny sa na svojej tlačovej konferencii zhodli, že by sa úsilie spoločenských a prírodných vied malo spojiť k riešeniu otázok celosvetových zmien klímy.

Bývalý americký viceprezident Al Gore dostane od švédskej akadémie v prepočte takmer 35 miliónov slovenských korún pre seba a celý tým, ktorý pracuje na zvýšení informovanosti o klimatických zmenách na Zemi.

Pri slávnostnej ceremónii odovzdávania cien. Gore povedal, že ľudstvo samo začalo vojnu zo Zemou a je načase ju ukončiť.




Zdielať na

Najčítanejšie správy