Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Populácia tučniakov v Antarktíde je podľa WWF vážne ohrozená
Zdielať na
Zahraničie

Populácia tučniakov v Antarktíde je podľa WWF vážne ohrozená

Zdroj: Matthias Zepper/ilustračné

Predpovede vedcov ohľadne našej planéty a jej zvieracích obyvateľov sú znepokojivé až alarmujúce. Napríklad percento počtu tučniakov až hrozivo klesá.

V Antarktíde rapídne ubúda tučňiakov a môže za to globálne otepľovanie, kvôli ktorému sa na ľadovom kontinente roztápajú ľadovce a s nimi miznú aj prirodzené hniezda týchto vtákov.

Konštatuje to správa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF), ktorá bola dnes zverejnená v rámci klimatickej konferencie na Bali. Medzi ohrozené teraz patria celkom štyri druhy tučniakov, vrátane najväčšieho tučniaka cisárskeho.

Správa tvrdí, že teploty v Antarktíde stúpajú päťkrát rýchlejšie, než priemerné teploty zvyšku planéty. Najhoršie sa s tým vysporadúvajú práve tučniaci cisárski a tiež tučniak oslí či okatý.

"Tučniaky v Antarktíde už majú za sebou dlhú cestu," uviedla na Bali zástupkyňa WWF Anna Reynoldsová. "Teraz sa zdá, že tieto symboly Antarktídy budú musieť vybojovať neobyčajne náročný boj, aby sa zvládli prispôsobiť nebývalým zmenám klímy," dodala.

Zo správy tiež vyplýva, že ľad teraz pokrýva v Antarktíde o 40 percent menej plochy než pred 26 rokmi. Vedie to tiež k ubúdaniu malého planktónu, ktorý tvorí časť potravy niektorých tučniakov.

Populácia niektorých tučniakov klesla za posledných 25 rokov až o polovicu. U tučniaka okatého v severozápadnej časti Antarktídy až o 65 percent. Vyššie teploty a silný vietor tiež spôsobujú stenčovanie vrstvy ľadu na pobreží, kde tučniaci vychovávajú mláďatá. Stáva sa totiž, že kryhy s vajíčkami či mláďatkami sa odtrhnú a zmiznú.

Vedci predpovedajú, že priemerná teplota bude na našej zemeguli v tomto storočí naďalej stúpať. Ďalej sa budú topiť ľadovce, zvýši sa hladina oceánov, planéta bude trpieť častejšími extrémnymi výkyvmi počasia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy