Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Cez spoločnú kórejsku hranicu začal jazdiť nákladný vlak
Zdielať na
Zahraničie

Cez spoločnú kórejsku hranicu začal jazdiť nákladný vlak

Prvá pravidelná nákladná vlaková linka spájajúca Severnú a Južnú Kóreu dnes po viac než 50 rokoch prešla prísne stráženou spoločnou hranicou. <b>VIDEO: Vlaky medzi Severnou a Južnou Kóreou.</b>

Prvá pravidelná nákladná vlaková linka spájajúca Severnú a Južnú Kóreu dnes po viac než 50 rokoch prešla prísne stráženou spoločnou hranicou. Nákladná vlaková doprava medzi Južnou Kóreou a KĽDR je ďalším krokom vo vzájomnom uzmierovaní medzi oboma kórejskými štátmi, informovala agentúra AP.

Kvetinami vyzdobená lokomotíva ťahajúca desať vagónov prešla medzi kórejskou hranicou dnes pol hodiny po polnoci SEČ, oznámila hovorkyňa juhokórejského ministerstva pre zjednotenie. Náklad tvorili predovšetkým kamenné obrubníky pre výstavbu diaľnic a suroviny pre výrobu v továrenskom komplexe Kesong. Späť do Južnej Kórey vlak viezol hotové výrobky, napríklad topánky alebo bielizeň.

Komplex v severokórejskom Kesongu je spoločným projektom oboch Koreí a vďaka jeho prevádzke už bolo čiastočne obnovené dopravné spojenie medzi prihraničnými oblasťami po diaľnici. Teraz bude na 16,5 kilometrov dlhom úseku železnice fungovať i doprava po koľajniciach.

 

Zatiaľ pôjde výhradne o prepravu nákladných vlakov, ktoré budú po trati jazdiť denne. K možnosti obnovy osobnej dopravy sa zatiaľ politici oboch krajín nevyjadrujú.

Denná prevádzka nákladného vlaku je prvým hmatateľným výsledkom medzikórejského summitu, ktorý sa konal tento rok v októbri a jeho účastníci sa zhodli aj na ďalších projektov, ktoré majú podporiť mier a hospodársku spoluprácu. Železničná linka naposledy medzi oboma kórejskými štátmi pravidelne jazdila v roku 1951 počas kórejskej vojny, ktorá bola v rokoch 1950 - 1953.

Predstavitelia severokórejskej a juhokórejskej vlády obnovenie pravidelného železničného spojenia interpretujú len veľmi opatrne. Podľa nich ide predovšetkým o účelovú záležitosť, ktorá má zjednodušiť obsluhu továrne v Kesongu.

Juhokorejský minister pre zjednotenie I Če-čong dnes povedal, že ide hlavne o úrýchlenie spolupráce na hospodárskych projektoch. Tiež jeho severokórejsky kolega hovoril predovšetkým o oživení spoločného výrobného komplexu.

"Začatie prevádzky nákladných vlakov je významnou udalosťou, ktorá predstavuje novú stránku našich dejín," pripustil ale Kwon Ho-ung.

Zdielať na

Najčítanejšie správy