Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Španielsku zaistili zlatý poklad z preinckej doby
Zdielať na
Zahraničie

V Španielsku zaistili zlatý poklad z preinckej doby

Zdroj: benjamin/ilustračné

Veľké prekvapenie čakalo na španielskych policajtov, ktorí pátrali na severe krajiny po stratených vzácnych predmetoch pochádzajúcich z Peru, z obdobia spred ríše Inkov.

Veľké prekvapenie čakalo na španielskych policajtov, ktorí pátrali na severe krajiny po stratených vzácnych predmetoch pochádzajúcich z Peru, z obdobia spred ríše Inkov. Policajti narazili na bezpečnostnú miestnosť obsahujúcu stovky artefaktov muzeálnej hodnoty - vrátane zlatých preinckých šperkov starých stovky rokov.

Španielska polícia, ktorej dali podnet peruánske úrady, narazila na tento poklad v súkromnej budove v meste Santiago de Compostela, oznámilo ministerstvo vnútra. Viac ako tridsať mimoriadne vzácnych predmetov, ktoré tu boli okrem iných vecí deponované, patrili pôvodne k výbave kráľovskej hrobky kultúry Moche v peruánskej dedine Sipán. Celkom sa v mohutnom trezore nachádzalo viac ako 1800 mimoriadne hodnotných položiek.

Peruánske úrady tlmočili španielskej polícii podozrenie, že predmety, ktoré sa v Lime záhadne stratili v roku 1997 z výstavy o kultúrach, ktoré predchádzali obdobiu vlády Inkov, sa ilegálne dostali do Španielska. Sipánske hrobky a chrámy boli objavené až koncom 80. rokov minulého storočia.

Predmety zo Sipánu, vrátane 21 artefaktov vyrobených zo zlata, štyroch masiek a slávnostného odevu zhotoveného zo zlatých plátov, už španielske úrady vrátili peruánskemu veľvyslanectvu v Madride, oznámil hovorca ambasády Augusto Cabrera.

Madrid rovnako upozornil múzea na celom svete, aby preverili svoje zbierky, či v nich niečo nechýba.

Kultúra Moche sa vyvíjala v prvých siedmych storočiach nášho letopočtu na severnom pobreží Peru. Išlo o kultúru typických obyvateľov púšte, zameraných na umelé zavlažovanie, ktoré umožňovalo živiť hustú a dobre organizovanú populáciu.

Mochikovia budovali obrovské tehlové pyramidálne stavby a dokázali zvládnuť pomerne zložité techniky spracovania kovov, ako je napríklad výroba slitín z medi, striebra a zlata. Nemali písmo, ale zanechali po sebe pôsobivé dedičstvo v podobe keramických predmetov, realisticky zobrazujúcich scény z ich náboženského, mýtického i každodenného života.

Mochikovia rovnako ako ostatné staré peruánske kultúry vrátane známejších Inkov pochovávali svojich mŕtvych s celým majetkom, ktorý za života vlastnili. Práve kvôli tomu ich hroby v nasledujúcich storočiach systematicky vykrádali.

Zdielať na

Najčítanejšie správy