Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Za únos dostali Filipínci doživotný trest
Zdielať na
Zahraničie

Za únos dostali Filipínci doživotný trest

Na doživotie dnes poslal do väzenia filipínsky súd 14 členov fundamentalistickej islamskej skupiny Abu Sayyafa za únos 20 osôb. <b>VIDEO: disidenti pred súdom, archívne zábery únosu z roku 2001</b>

Na doživotie dnes poslal do väzenia filipínsky súd 14 členov fundamentalistickej islamskej skupiny Abu Sayyafa za únos 20 osôb z pobrežného letoviska v roku 2001.

Troch zajatcov únoscovia zabili, ich telá našli s odseknutými hlavami. O verdikte súdu informovala agentúra Reuters.

Medzi unesenými boli traja Američania, dvoch z nich zabili. Jednému z nich únoscovia usekli hlavu, druhý - americký pilot pôsobiaci ako misionár v juhovýchodnej Ázii - prišiel o život pri armádnej záchrannej akcii.

Štyroch ďalších obžalovaných, medzi nimi jednu ženu, súd zbavil obvinenia.
Skupina Abu Sayyafa napojená na Al-Káidu sa snaží o vytvorenie islamského štátu na juhu prevažne katolíckych Filipín. Skupina je na americkom zozname teroristických organizácií a je známa bombovými atentátmi, hromadnými únosmi a vraždami.

REUTERS

Minulý rok v auguste začali príslušníci filipínskej a americkej armády na ostrove Jolo rozsiahlu ofenzívu namierenú proti Skupine Abu Sayyafa a usmrtili 70 ich členov, vrátane dvoch vysokých vodcov.

Na Jolu, ležiacom asi 950 kilometrov južne od Manily, pôsobí teraz odhadom 300 až 400 ozbrojencov zmienenej skupiny. Washington ponúkol za zajatie predákov skupiny Abu Sayyafa vysoké odmeny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy