Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hviezdy podporia kampaň proti AIDS
Zdielať na
Zahraničie

Hviezdy podporia kampaň proti AIDS

Zdroj: wikipedia.org

Na koncerte v Johannesburgu vystúpi tridsať domácich aj svetových hviezd.

V Johannesburgu sa dnes bude konať piaty zo série medzinárodných koncertov, ktorých zmyslom je prispieť k boji proti ochoreniu AIDS.

Očakáva sa 50.000 divákov a na pódiu sa má objaviť až 30 svetových i miestnych popových hviezd. Koncerty zaisťuje od roku 2003 nadácia bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu, ten dnešný pripadá na Svetový deň boja proti AIDS.

89-ročný Mandela súhlasil s tým, aby sa logom koncertov stalo jeho bývalé väzenské evidenčné číslo 46664. V minulosti sa ku kampani pripojili hviezdy ako Bono, Beyonce Knowles, U2 či The Corrs. Tento rok sa majú objaviť Annie Lennox a Peter Gabriel. Vďaka koncertom sa od roku 2003 podarilo na AIDS vyzbierať tri milióny dolárov.

Mandela sa po odchode z politiky v roku 1999 venuje nadačnej činnosti a zapojil sa i do boja proti AIDS. V JAR je nakazených vírusom HIV, ktorý toto ochorenie spôsobuje, vyše päť miliónov ľudí. Mandela povedal, že ho teší, že sa konečne podarilo preraziť mlčanie. Vďaka kampani na školách a v médiách je o nákaze informovaných stále viac mladých ľudí. Mandelu sa téma dotýka aj osobne - pred dvomi rokmi na AIDS zomrel jeho syn Makgatho.

Podľa čerstvej štatistiky OSN sa na svete vírusom HIV denne nakazí 6800 ľudí a 5700 osôb na AIDS každý deň zomrie. AIDS je hrozbou najmä pre Afriku, kde je nakazených 22,5 miliónov ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy